1 min. čitanja

Istarski župan Miletić: “Nije istina da je sustav spašavanja na moru u Istri potpuno zakazao!”

Istarski župan Miletić: “Nije istina da je sustav spašavanja na moru u Istri potpuno zakazao!”
Foto: MPPI

Istarski župan Boris Miletić za portal Istra24 komentirao izjave jedne od putnica Magdalene Vodopije koje su se nanizale na istarski sustav spašavanja na moru, a koji je, kako tvrdi, u potpunosti zakazao tijekom havarije jedrilice Canarino Furioso.

– Nije istina da naši građani ne mogu računati na pomoć od strane sustava. Sustav civilne zaštite u Istarskoj županiji funkcionira najbolje u Hrvatskoj i to je više puta rečeno na stručnim skupovima. A što se tiče havarije jedrilice, nadležan je Nacionalni centar za traganje i spašavanje koji je bio obaviješten. Da su oni proslijedili tu obavijest istarskoj civilnoj zaštiti koja ima kontakte s roniocima, siguran sam da bi reakcija bila puno brža – kazao je Boris Miletić te još nekoliko puta naglasio da Civilna zaštita Istre nije nadležna za traganje i spašavanje na moru, već je ono u nadležnosti Nacionalnog centra koji je reagirao dalje prema Lučkoj kapetaniji.

– Da je Centar reagirao prema Stožeru, a ne prema Kapetaniji, siguran sam da bi pomoć pristigla na mjesto nesreće za manje od sat vremena, naglasio je.

Upitan za komentar na slabu organizaciju i nereagiranje Lučke kapetanije, zbog čega su dvije žene u ledenom moru na pomoć čekale dulje od tri sata, odgovara:

– To nije moja ingerencija niti ingerencija Županije. Pritom vas molim da takva pitanja postavljate na tome predviđenim mjestima – oštar je bio Miletić.

Još se jednom dotaknuo rada Stožera civilne zaštite Istarske županije naglasivši da se radi o jednom od najuspješnijih u Hrvatskoj.

– Stožer je više puta uspješno reagirao na nepredviđene situacije. Sjetimo se samo da se Istra dolaskom pandemije u Hrvatsku prva zatvorila, a i najduže je za vrijeme pandemije ostala označena kao zelena regija – kazao je Miletić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Havariji kod Istre, skiper je bio iskusan, a jedrilici puknuo bulb na kobilici
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.