5 min. čitanja

Načelnik Tučepa trenira strogoću – Nezavisni vijećnik optužuje ga za nasilje, ovaj uzvraća: “Laže. To je totalno sr*nje”

Načelnik Tučepa trenira strogoću – Nezavisni vijećnik optužuje ga za nasilje, ovaj uzvraća: “Laže. To je totalno sr*nje”
Foto: Osobni album

TUČEPI – Neobične radnje i prilično ozbiljne optužbe stižu od nezavisnog gradskog vijećnika iz Tučepa, koji tvrdi da zbog prokazivanja mutnih poslova nad pomorskim dobrom, od načelnika općine neprestano trpi uvrede, prijetnje i zlostavljanje. Načelnik općine sve odbacuje, poziva se na zakon i tvrdi da vijećnik laže i kleveće. Tko je u pravu, odlučit će sud.

Nezavisni vijećnik Željko Matić žali se da mu se načelnik općine Ante Čobrnić osvećuje jer ga je nedavno prozvao da je pogodovao svom kumu ugostitelju u postavljanju ilegalne terase na pomorskom dobru.  Podsjetimo, to je onaj slučaj kad je zaposlenik općinskog komunalca uzeo službeno vozilo, bez dopuštenja šefa komunalca, da bi dotičnom ugostitelju prevezao skele za postavljanje ilegalne terase na pomorskom dobru za što ovaj nije dobio dozvolu. Izdana su rješenja o uklanjanju terase, no ona je i dalje tamo, kažu.

Sukob je prema Matićevim riječima kulminirao početkom ovog tjedna, kada je načelnik Čobrnić bez pravnog temelja naložio postavljanje golemih betonskih blokova ispred kuće Matićeve majke.

– Čim sam s autom izašao iz dvorišta njene kuće i ostavio je samu kod kuće, po naredbi načelnika Ante Čobrnića, njegov pobočnik Ante Šarić s još jednim čovjekom upadaju s kamionom i prijeteći majci iskrcavaju ogromne betonske blokove u dvorište s ulazne strane, onemogućavajući ulazak/izlazak iz dvorišta. Postavljanje betonskih blokova na neosporno privatnoj čestici, dvorištu kuće, Marije Matić “radi upozorenja vozačima” je čisto zlostavljanje, nastavak višegodišnjeg maltretiranja jer se radi o prolazu koji koristi samo jedna obitelj i godinama prolazi bez problema i navedeni blokovi nimalo dodatno ne pomažu “sigurnosti” prolaska. Jer te “vozače” čini samo jedan susjed koji tu vozi do svoje kuće (ilegalne, udaljena 10 metara gdje i završava ta slijepa ulica ako se takav priključak uopće može zvati ulicom) – napisao nam je Matić.

Fot; Betonski blokovi ispred kuće/Željko Matić

Tvrdi da kuća njegove majke ima dozvolu još od 1971. godine kada je i postavljen zid te da ovo nije izoliran slučaj maltretiranja od strane načelnika.

Načelnik: Zid je izgrađen ilegalno, sve je na sudu, to vam je sve sr*nje

Cijelo prijepodne pokušavali smo doći do načelnika da nam komentira prilično teške optužbe na njegov račun. Nakon više pokušaja, na koncu je on  nazvao nas.

Dobar dan, zvali smo vas s Morskog HR-a, možemo li dobiti vaš komentar na optužbe da maltretirate vijećnika Matića i njegovu majku – pitamo načelnika Čobrnića.

– Morski kažete? Ja sam vam samo za Podmorsko.hr – nastavlja Čobrnić u ležernom tonu.

Eto vam prilike da izađete na površinu pa sve razjasnite – odgovaramo istim tonom.

– Ajmo to razjasniti. On je svojim dvorišnim zidom 2010. godine ušao metar, ako ne i više, u asfaltiranu, nerazvrstanu cestu koja je kao takva postojala već 40 godina. Mi smo njemu naložili uklanjanje tog zida, no nismo imali zakonsku osnovnu da to rušimo. Prvostupanjski sud je naložio uklanjanje zida, onda se on žalio pa je slučaj došao do Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je, iz meni potpuno suludog razloga, ukinuo prvotno rješenje uz obrazloženje da općina mora provesti postupak evidentiranja sukladno Zakonu o cestama. Pazite sad. Ovaj je sagradio zid u prosincu 2010., a Zakon o cestama je stupio na snagu tek godinu iza toga. Pa kako da evidentiramo nešto po zakonu koji još nije tada bio donesen – uznemireno je poručio Čobrnić, rekavši da je čak kontaktirao ministarstvo graditeljstva za savjet odakle su mu rekli da pričeka kraj suđenja.

Foto: Betonske prepreke na ulazu u kuću/Željko Matić

Razumijem, ali zar niste mogli to riješiti bez tih golemih blokova? Tko je to platio? Trebalo je to dovesti do lokacije, a gorivo košta – nastavljamo mi.

– Gledajte, taj zid stoji na toj cesti već 12 godina, zbog njega ne može proći ni hitna ni vatrogasci do gornje kuće. Matić i njegova majka se prave žrtve, a zapravo su krivokletnici jer su na sudu rekli da su zid vratili u prvotno stanje, odnosno da su ga udaljili od nerazvrstane ceste. Nismo mi njemu ništa zagradili. Ostavili smo točno onoliko mjesta između tih blokova za ulazak u dvorište koliko je on uzeo prostor javne ceste gradnjom tog zida. Sad ispada da je neki ludi HDZ-ov načelnik njemu zapriječio ulazak u kuću. Ispada da je Ante Čobrnić negativac, a Željko Matić pozitivac. To je totalno sranje. Možete to slobodno napisati –  nastavio je Čobrnić.

Hoću, nema problema. No iz svega što ste mi sad rekli ispada da u ovoj državi vlada apsolutni kaos u kojem svatko može raditi što mu je volja. Kažete da vam je zakon omogućio da kao općina riješite taj slučaj pa ako treba i da srušite taj zid, onda vam je ministarstvo reklo da to ipak ne radite već da pričekate sudsku presudu, a sudovi se sami ne mogu dogovoriti tko je u pravu, a tko u krivu. I što sad? – pitamo načelnika.

Foto: Betonske prepreke ispred obiteljske kuće/Željko Matić

– Vi mene pitate kako će se to riješiti? Ja bih to riješio bagerom onoga trenutak kad je stupio Zakon o cestama na snagu. Ali mi je ministarstvo reklo ne, iako mi je zakon napisao da to mogu i da to moram napraviti – kaže Čobrnić.

Pa hoćete li napraviti to? – pitamo ga.

– Kako da to napravim kad mi je ministarstvo reklo da to ne napravim? No ja sam postigao svoj cilj. Zakotrljao sam medijsku priču pa neka istina sad izađe na vidjelo – poručio je Čobrnić, priznavši ipak da mu je krivo što je došlo do sukoba s vijećnikom, za kojeg tvrdi da svojim znanjem i kompetencijama može učiniti puno za općinu Tučepi.

Kako smo ležerno počeli, tako smo ležerno i završili razgovor, a načelnik Čobrnić nam je poslao i jednu svoju ležernu fotku na kojoj pozira s golemom ribetinom za koju kaže da nije gof već lica.

Foto: Ante Čobrnić/Osobni album

U svakom slučaju, priča iz ove male dalmatinske općine samo je još jedan žalosni pokazatelj nefunkcioniranja pravne države i institucija u zemlji, koju krasi predivan izgled, s jedva ili gotovo nimalo zdravog razuma.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Izdano rješenje o uklanjanju terase s pomorskog dobra, a ona je i dalje tamo – Institucije prebacuju lopticu s jedne na drugu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.