3 min. čitanja

Slučajno otkriće da jakobove kapice vole ‘disco’ svjetla, dovelo do nove tehnike ribolova

Slučajno otkriće da jakobove kapice vole ‘disco’ svjetla, dovelo do nove tehnike ribolova
Foto: Simon Hird/Fishtek Marine / The Guardian

Morski znanstvenik dr. Rob Enever i njegov tim dizajnirali su male podvodne ‘reflektore’ kako bi pomogli u zaštiti ribljeg fonda smanjivanjem potrebe za korištenjem ribe kao mamca za rakove i jastoge. Veliki je to napredak koji bi mogao povećati ulov a istovremeno smanjiti štetu uzrokovanu ribolovom.

Neobična tehnika hvatanja jakobovih kapica na koju su znanstvenici zapravo slučajno naletjeli, mogla bi potencijalno smanjiti štete uzrokovane ribolovom.

Foto: Simon Hird/Fishtek Marine / The Guardian

Svjetla su trebala privući rakove. No, sasvim neočekivano, više su privukla jakobove kapice.

– To je kao disko s kapicama, osvijetli zamku i oni uđu. Začuđujuće je da to nitko drugi nije otkrio prije. To je prilično uzbudljivo otkriće – rekao je Enever.

– Ovo ima potencijal otvoriti potpuno novo priobalno ribarstvo i to je prvo takvo otkriće na svijetu.

Komercijalno, jakobove kapice su najvrjedniji ribolov u Engleskoj, prema najnovijim državnim statistikama o morskom ribarstvu. Većina je uhvaćena jaružanjem, koje u industrijskim razmjerima šteti morskim staništima. Međutim, korištenje ronilaca za njihovo ručno biranje je radno intenzivno, dugotrajno i stoga skuplje.

Još 2019. godine, Enever, koji je specijaliziran za smanjenje utjecaja ribolova na morski okoliš korištenjem tehnologije, isprobao je svjetla s ribarom iz Newlyna Jonom Ashworthom u blizini obale Cornisha. Iako Ashworth nije primijetio nikakvu razliku u ulovu rakova ili jastoga, u svojim je kavezima pronašao ogroman broj jakobovih kapica.

– Gotovo svaki kavez koji smo izvukli imao je kapice, a opet svaki izlov bez svjetala ih nije imao, što je dokaz da se svjetla mogu koristiti za hvatanje jakobovih kapica i imat će sjajne implikacije u budućnosti.

U daljnjim pokusima izvučeno je ukupno 1886 kaveza – 985 pokusnih sa svjetlima uhvatilo je 518 kapica; 901 kontrolne posude bez svjetala uhvatile su samo dvije. Sveukupno, 99,6% jakobovih kapica je uhvaćeno u kavezima sa svjetlima, prenosi The Guardian istraživanje koje je objavljeno ovaj tjedan.

Dr. Bryce Stewart, morski ekolog i biolog za ribarstvo sa Sveučilišta York, proučavao je jakobove kapice više od 20 godina i bio je koautor rada s Evenerom zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Exeter.

– Ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari s kojima sam se susreo u cijeloj svojoj karijerito je takvo iznenađenje – rekao je Stewart, koji opisuje oči u obliku kapice kao ‘prilično čudne’. Jakobove kapice mogu imati do 200 očiju na svom plaštu, duž unutarnjih rubova otvora ljuske.

Foto: Unsplash

Jakobove kapice imaju zrcala na stražnjoj strani očiju, a također imaju i dvije mrežnice, jednu koja vidi tamnije stvari, drugu koja vidi svjetlije stvari, tako da mogu koristiti taj kontrast za osjet kretanja. Možda preferiraju osvijetljena područja jer pružaju sigurnost od grabežljivaca ili zato što je lakše pronaći plankton koji jedu.

Napajan s dvije punjive AA baterije, svaka mala svjetiljka osigurana je unutar kaveza i očekuje se da će trajati između pet i 10 godina. Dizajn zamke je modificiran s rampom za lakši pristup modificiranom kavezu i Enever nastavlja usavršavati tehnologiju “potlighta” – eksperimenti sa spremnikom pokazuju da kapice više privlači plavo svjetlo nego bijelo svjetlo, na primjer. Ako tim može dizajnirati svjetlosni sustav koji je posebno namijenjen hvatanju jakobovih kapica, to bi moglo otvoriti mogućnosti i za neke druge puno sofisticiranije tehnike.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.