1 min. čitanja

VIDEO Ronioc s pravom ljut na gliseraše: “Proša je 10 m od obale, je li ovaj normalan? Ne isplati mi se poginit!”

VIDEO Ronioc s pravom ljut na gliseraše: “Proša je 10 m od obale, je li ovaj normalan? Ne isplati mi se poginit!”
Foto: Vinko Gracin / Screenshot

Nije pošteno ni počela turistička sezona, već su krenuli s glisiranjem uz samu obalu, a najugroženiji su opet – ronioci!

Upravo je stoga nastala Facebook grupa “Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca!” koja već neko vrijeme pokušava javnosti skrenuti pozornost na idiotizam ili potpuno nepoznavanje hrvatskih propisa od strane onih koji sjedaju za kormilo brzih glisera, ne razmišljajući pritom o tome da direktno ugrožavaju nečije živote.

– Danas san vjerojatno ima zadnje ronjenje ove sezone. Ne isplati se poginit bez obzira koliko će mi falit.

Prva 3 zarona 2 broda prolaze na 10-15 metara od kraja i cca 50 od mog usidrenog broda u punon glisiranju. Šta je najgore zna san da će se to dogodit al’ stvarno san tia povirit na ovu poziciju.

Još 3-4 zarona i iden vanka, kameru i pušku bacan u brod, vatan se za bandu i u tom momentu prođe veliki bili plastični brod pun turista na cca 5 metra po mojoj krmi i skupi mi bovu. Mislin da je sa Hvara i nadan se da ga zaboravin prije nego ga nađen – napisao je vidno uzrujani Vicko Gracin, objavivši pritom video koji pokazuje jednog od gliseraša upravo na razdaljini između njegovog gumenjaka i kopna, dakle u području gdje je glisiranje apsolutno zabranjeno.

U komentarima su se javili kolege ronioci koji su imali slična iskustva, a jedan od njih tvrdi da se radi o organiziranim turama iz Splita, Hvara, pa i Visa i Komiže:

“Voze uz obalu od 8 ujutro do navečer, uključujuči neke brodove od 12-15 metara iz čega dolazi do zaključka da jedino signurno mogu ronit po noći. Svakodnevno, uvik isti, bez stajanja dok zadnji turist ne otiđe”, jedan je od komentara.

Podsjetimo, inače, kazne za nedozvoljeno glisiranje u pojasu 300 metara od obale kreću se od 500 do čak 10 tisuća kuna.

A kako je to izgledalo, pogledajte u videu:

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.