Peticija Znanstvenika za klimu za hitno oslobađanje od energetske ovisnosti EU o Rusiji

Foto: Vlada RH

Znanstvenici za klimu Hrvatska pokrenuli su peticiju koju je potpisalo više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta, kojom se zahtijeva hitno oslobađanje od energetske ovisnosti Europske unije o Rusiji.

Peticija je upućena čelnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europe te premijerima država članica Europske unije.

– Peticijom se zahtjeva hitna klimatska akcija kako bi se Europska unija u što kraćem roku oslobodila energetske ovisnosti o Rusiji i kako bi se ubrzala energetska tranzicija prema ugljičnoj neutralnosti – istaknuo je u subotu u priopćenju dr. sc. Nikola Biliškov, na čiju je inicijativu peticija pokrenuta.

– Peticija je pokrenuta kao reakcija na okrutnu agresiju Rusije na narod Ukrajine, a potpisalo ju je više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta iz više od 20 država – kazao je Biliškov.

Upućena je predsjedniku i potpredsjednicima Europske komisije, Europskom parlamentu i predsjedniku Europskog parlamenta, predsjedniku Vijeća Europe i premijerima država članica Europske unije, među kojima je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, stoji u priopćenju.

I.B.