Institut Plavi svijet organizira Tjedan biološke raznolikosti – Sutra vraćaju u more oporavljenu kornjaču

Foto: Pixabay/Ilustracija

Međunarodni je dan biološke raznolikosti, a tim povodom Institut Plavi svijet ove godine organizirao je i svoj prvi Tjedan očuvanja biološke raznolikosti Jadrana, koji traje do 28. svibnja. Cilj je kroz brojne aktivnosti uključiti i informirati javnost o potrebi očuvanja mora i dupina, kitova i morskih kornjača kao njegovih ključnih dijelova. 

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se od 1993. godine, u spomen na 22. svibnja 1992., datum kada je usvojen tekst UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti. Biološka raznolikost je temelj prirodnog bogatstva, raznolikosti vrsta, a o njenom očuvanju i zaštiti ovisi opstanak samog čovjeka kao vrste.

Iako još nije poznat ni približan opseg biološke raznolikosti, znanstvenici su do danas opisali i klasificirali nešto više od milijun životinjskih, više od 344 tisuće biljnih vrsta te oko 11.200 mikroorganizama. Pretpostavlja se da ukupan broj vrsta doseže 10 do 30 milijuna, no svake godine zahvaljujući čovjeku iščezava 40.000 vrsta, što uvelike smanjuje cjelokupnu ekološku ravnotežu i stabilnost. Drugim riječima, ljudi sami sebi pile granu na kojoj sjede.

Nema područja na Zemlji gdje danas nije načeta bioraznolikost, a posebno su ugrožena morska područja. Institut Plavi svijet pripremio je stoga do kraja idućeg tjedna bogat program za posjetitelje, u kojem će zainteresiranu javnost upoznati sa svojim radom kroz seriju radionica uz more, a očekuje se i puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more.

U sklopu programa bit će predstavljena i BioBlitz akcija prikupljanja podataka o morskim sisavcima na području Jadrana putem Marine Ranger aplikacije za građansku znanost.

Detaljan program Tjedna biološke raznolikosti možete pronaći na internet stranici Instituta Plavi svijet.