Problem balastnih voda i kako utječu na širenje štetnih organizama u Jadranu

Photo: Wikimedia

ROVINJ – Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju poziva vas na informativni dan o projektu Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta – ProtectAS, koji će se održati u utorak, 24. svibnja u rovinjskom Multimedijalnom centru na Trgu brodogradilišta 5, s početkom u 11 sati..

– Na Info danu predstavit ćemo problematiku utjecaja balastnih voda na širenje štetnih organizama putem morskog transporta koja bi s daljnjim razvojem klimatskih promjena mogla imati sve nepoželjnije posljedice na zdravlje čovjeka i morskog okoliša. Rezultati projekta doprinijet će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama, a nizom predavanja u okviru Info dana predstavit ćemo i preliminarne rezultate projekta – ističe dr. sc. Romina Kraus, koordinatorica projekta za IRB te voditeljica istraživanja.

Predstavnici projektnih partnera održat će predavanja, koja su otvorenog tipa, dostupna su široj javnosti i suradnicima iz područja pomorstva, zdravstva i zaštite okoliša.

Projekt ProtectAS započeo je 2020. godine, a predviđeno trajanje je tri godine. Cilj projekta je razviti sustav kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama. Istraživanja se baziraju na dvije hrvatske luke, Rijeke i Ploča, ali će se sustav moći primijeniti i na ostale luke gdje za tim postoji potreba.

Na projektu, uz znanstvenike iz ‘Ruđerovog’ CIM-a, sudjeluju i stručnjaci i istraživači s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te Sveučilišta u Dubrovniku kao koordinatora projekta.

Projekt ProtectAS financira se sredstvima operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK) iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u okviru poziva ‘Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena’. Ukupna vrijednost projekta jest 3.203.602,53 kuna, od čega je Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, kao jednom od projektnih partnera, dodijeljeno 1,1 milijun kuna.