3 min. čitanja

EKO PATROLA 2022. – Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

EKO PATROLA 2022. – Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja
Foto: Plava promocija

BRIJUNI – Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu, 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena danas čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

U akciji je sudjelovalo ukupno 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI Nemo-Adriatic te članovi RIS Kutina u cilju izvlačenja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.

Foto: Plava promocija

U akciji je sudjelovao i v.d. ravnatelja Nacionalnog parka, dr.sc. Marno Milotić koji je izrazio zadovoljstvo akcijom i odazivom, dodajući kako JU NP Brijuni redovito čisti podmorje arhipelaga, a i da su ovakve akcije svakako dobrodošle. Zahvaljujući četirima iznimno vrijednim stanišnim tipovima, podmorje Brijuna uvršteno je u mrežu Natura 2000, najveću ekološku mrežu zaštićenih područja na svijetu. Ujedno je istaknuo kako vrijednosti sakrivene ispod morske površine čine gotovo 80 posto zaštićenog područja, a ovakvim akcijama se podiže svijest javnosti o potrebama zaštite okoliša, mora i priobalja, te su kao takve iznimno važne.

Foto: Plava promocija

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenu.

Foto: Plava promocija

– U tom smislu, tijekom ove aktivnosti, ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu „Od mobilizacije do intervencije“ gdje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu – od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te same organizacije ronjenja na intervenciji, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronioca volontera koji su odvojili svoje privatno vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Foto: Plava promocija

Ova aktivnost samo je još jedna potvrda i rezultat dugogodišnje suradnje s roniocima kroz razne aktivnosti, od onih edukativnog karaktera, sudjelovanja na zajedničkim vježbama, u ekološkim akcijama, ali i u stvarnim situacijama – za vrijeme velikih poplava, kod nedavnih potresa pa i prilikom pružanja pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

Foto: Plava promocija

Bila nam je čast sudjelovati u organizaciji čišćenja podmorja i pružiti aktivni doprinos za čisto more. Ekološke akcije čišćenja potrebne su kako bi osvijestili negativan utjecaj čovjeka na podmorje odnosno na potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja. Sve ono što čovjek nemarno odbaci u more na neki način mu se vrati na tanjur. Čuvajmo što je vrijedno i ako smo ovom zajedničkom akcijom barem malo podignuli svijest o očuvanju našeg mora, vrijedilo je “- istaknuo je Nikola Brščić iz Državnih nekretnina d.o.o. povodom održane akcije čišćenja podmorja na području otoka Vange i Galije.

Foto: Plava promocija

Organizatori akcije bili su JU Nacionalni park Brijuni, Agencija Plava promocija, Državne nekretnine d.o.o., a akcija je održana pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite te GS OS RH i Počasno zaštitne – bojne, te uz podršku HONDA-MARINE (Fred Bobek d.o.o.)

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.