Tip koji svojata Jadran zbog rata u Ukrajini proglasio izvranredno stanje u zemlji

Foto: Pexels / Viktor Orban / Facebook / Screenshot

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija DPA.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

– Svijet je na rubu ekonomske krize – rekao je Viktor Orban, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini i “zaštititi financijsku sigurnost obitelji”,

Izvanredno stanje, kojeg je Parlament odobrio ranije u utorak, stupit će na snagu u ponoć i dat će vladi “manevarski prostor i mogućnost da odmah reagira” na posljedice rata u susjednoj Ukrajini, rekao je Orban u videoporuci na svojoj Facebook stranici. A to znači da takvo stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera njegovim uredbama.

– Vlada će svoje prve mjere u okviru izvanrednog stanja objaviti u srijedu – rekao je Orban.

Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., više ga je puta obnovio parlament, a istječe krajem svibnja. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Podsjetimo, tip kojeg su Mađari izabrali da im bude premijer, prije dva tjedna je govoreći pred medijima o zajedničkom embargu EU na ruske energente, kazao da zemlje koje imaju more i luke mogu dopremiti naftu tankerima i dodao:

– Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je, pritom misleći na hrvatsku obalu Jadrana.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Orban pred Ursulom von der Leyen o Hrvatskoj: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”

Hrvatski državni arhiv odgovorio Orbanu: “Gospodin je zalutao, nikad nisu imali more”