2 min. čitanja

U Jadran puštena još jedna oporavljena kornjača

U Jadran puštena još jedna oporavljena kornjača
Foto: Blue World Institute

LOŠINJ – Svjetski dan kornjača Institut Plavi svijet obilježio je na najbolji mogući način. Nakon mjeseci rehabilitacije u more je jučer puštena oporavljena glavata želva, koju su zaposlenici oporavilišta nazvali Malin.

Malin se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava, a bila je i dodatno oslabljena parazitskom invazijom. Po završetku terapije i nakon višemjesečnog oporavka, spremno je dočekala povratak u more. Ispratila ju je i gđa. Sanja Zubčić koja je u kolovozu prošle godine pravovremeno dojavila pronalazak bolesne morske kornjače i na taj način omogućila njen uspješan oporavak.

Foto: Blue World Institute

Djelatnici oporavilišta postavili su u more bazen za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije morskih kornjača. Bazen promjera 15 m i dubine 7 m smješten u zaštićenoj uvali u moru, koristit će se kako bi se jedinke koje su dugoročno boravile u zatvorenim bazenima oporavilišta prilagodile na okolišne uvjete i pripremile za povratak u prirodu. Radi se o prvom objektu s tom svrhom u hrvatskom dijelu Jadrana.

Foto: Blue World Institute

Prvi korisnik specijaliziranog bazena je glavata želva Saturn, koja je premještena iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Ovaj bazen, značajno većeg promjera i dubine od zatvorenih bazena oporavilišta, s jedne strane osigurava morskim kornjačama kvalitetnije uvjete tijekom posljednjeg razdoblja procesa oporavka, dok s druge strane omogućava istovremeno zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih i bolesnih jedinki. Nabava bazena sufinancirana je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

Foto: Blue World Institute

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.