Istarski vinari otvaraju vrata svojih podruma

Foto: Pixabay/Ilustracija

Omiljeni istarski eno događaj nakon Vinistre nastavlja s tradicijom i ove godine. Posljednje nedjelje u svibnju, 29.05., posjetiteljima će svoja vrata otvoriti 46 objekata, vrhunskih istarskih vinarija među kojima i četiri destilerije.

Istarska proslava Svjetskog dana vina tradicionalno je događanje s više od dvadeset organiziranih izdanja od strane Udruge vinara i vinogradara Istre „Vinistra”, Turističke zajednice Istarske županije te Istarske županije. Idealan je to dan za ljubitelje dobre vinske kapljice i zaljubljenike zavodljivih okusa i mirisa šarmantnih krajolika Istre koji su poznati po bogatoj povijesti.

22. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se od 10 do 19 sati na području cijele Istre.

Vinske ceste podijeljene su u šest klastera: Sjeverna Istra s tradicionalno dominantnim brojem uključenih domaćinstva među kojima i jedna destilerija, Poreština s 13 otvorenih objekata koji uključuju dvije destilerije te Središnja Istra, Istočna Istra, Rovinjština i Južna IstraTijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 28. izložbe Vinistra – nedvojbeno za svakog po nešto. 

Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja gdje će goste dočekati ljubazni domaćini uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnost kupovine vrhunskih butelja. Ove godine tri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i jaka alkoholna pića iz vlastite proizvodnje, a jedan proizvođač isključivo jaka alkoholna pića.

Važno je napomenuti da su mjesta u vinskim podrumima ograničena pa je prije dolaska u određenu vinariju potrebna prethodna rezervacija. Također, od 46 uključenih objekata, osam objekata naplaćivat će degustacije i oni su dodatno navedeni i označeni na letku.