2 min. čitanja

Referendum o projektu Lungomare možda u rujnu

Referendum o projektu Lungomare možda u rujnu
Foto: Pulski / Facebook

PULA – Predstavnici građanske inicijative za Lungomare izvijestili su o tehničkim pripremama oko prikupljanja potpisa za referendum u Puli te napomenuli da su od Državnog izbornog povjerenstva dobili legitimitet i otvorili račun. Za tu im je akciju potrebno oko 15 tisuća kuna.

– Do 15. lipnja izvijestit ćemo javnost o broju prikupljenih potpisa. Nakon toga potpisi se šalju u državnu upravu na provjeru, a zatim Gradsko vijeće u roku od 30 do 60 dana mora raspisati referendum – rekao je član inicijative Aleksej Orel.

Dodao je da bi se, prema njihovim procjenama, referendum trebao provesti krajem rujna ili početkom listopada.

Napomenuo je da su na konferenciju za novinare pozvani i svi vijećnici Gradskog vijeća, ali da se nitko od njih nije odazvao.

– To je njihov legitimitet, oni u Vijeću mogu dizati ruku, a zašto ne žele podržati nas građane, ostavljam njima na dušu – rekao je Orel.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se inicijativi, od osnivanja, priključilo oko 130 volontera te je primjetna zainteresiranost građana.

Potpisi će se, kaže, prikupljati na desetak lokacija u gradu i, premda odgovor još nisu dobili, nadaju se da će on biti pozitivan.

Član Inicijative Boris Stermotić dodao kako je građanska inicijativa, kako je rekao , priča o svim onim savjesnim građanima koji interese zajednice stavljaju ispred svojih, kako bi ovaj grad bio bolji za život svima.

Kako se danas čulo na pulskom Forumu, građanskom inicijativom žele dati glas građanima te ih uključiti u proces odlučivanja o namjeni šume i sportske zone u jednoj od posljednjih priobalnih zelenih oaza u Puli.

– Hoće li Lungomare ostati sportsko-rekreacijska zona ili biti iskorišten u turističke svrhe, odluka je koja ne može biti donesena u nejasnim okolnostima i iza zatvorenih vrata, bez sudjelovanja javnosti – poručio je Aleksej Orel.

Podsjetio je kako predloženo referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnosti gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina?”.

S druge strane, investitor, tvrtka Hotel Valkane, tijekom predstavljanja projekta izgradnje hotela odbacio je sumnje da će Puljanima zabraniti šetnju Lungomareom i kupanje na plažama kao i da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je Grada, piše HRT.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pula se okreće moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.