TRIBUNJSKI RIBARI ZABRINUTI Svaki ribarski brod godišnje izvuče do 10 tona smeća

Foto: HRT / Screenshot

TRIBUNJ – Petu godinu zaredom okupili su se ronioci, volonteri i ribari kako bi očistili tribunjski akvatorij. Brigu o okolišu ne prepuštaju slučaju. I starije, i mlađe generacije žele potaknuti na djelovanje i na taj način smanjiti količinu otpada u Jadranskom moru.

Za čišći i ljepši Jadran od jutra su u akciji. Nako svega par minuta zarona- ronioci vade vreće prepune otpada. Gume, boce, sajle – svega ima, kaže ronilac Tomislav Perkov. More je, dodaje – čišće, jer je već bilo nekoliko akcija čišćenja.

Iako je čišće, smeća i dalje ima. U ovoj akciji skupljena je tona otpada koja je ležala u tribunjskoj luci.

– Osim što radimo s ribom, prihvatom, preradom – bitna nam je ekologija. Jer ako mi ne čuvamo naše more, a mi smo ribarska zadruga, kako ćemo druge uvjeriti da upravo to rade – poručila je upraviteljica Ribarske zadruge u Tribunju Mateja Branica.

“Nekada znamo doslovno dva sata ploviti po smeću”

Ribari se već sedam godina intenzivno brinu o moru. Tijekom ribolova, otpad kupe i skladište pri povratku u luku.

Ribar Dalimir Cvitan upozorava kako brod nekada zna doslovno – dva sata ploviti po smeću.

S morskoga dna svaki brod godišnje izvuče od 5 do 10 tona smeća. Najveća količina je na otvorenom moru, a otpad na našu obalu dolazi iz susjednih, mediteranskih zemalja.

– Istraživanja su pokazala da gotovo 70 – 85% otpada koje dospije u more na kraju završi na morskom dnu i tu ostaje izvan ljudskog dohvata – upozorava znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Pero Tutman.

126-ero učenika iz Vodica i Tribunja dohvatilo se kista i oslikalo morski mural. O ekološkim problemima uče i štite okoliš. Pojedinici i društvo se bude – ali se čekaju institucije. I klasifikacija morskog otpada u posebnu kategoriju čime bi se uvelike utjecalo na njegovo bolje zbrinjavanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Za sutra organizirana akcija čišćenja Ribarske luke Tribunj