1 min. čitanja

Apel iz Rijeke: Kritična situacija sa zalihama krvi

Apel iz Rijeke: Kritična situacija sa zalihama krvi
Foto: pexels / Ilustracija

RIJEKA – Crveni križ i Klinički bolnički centar Rijeka uputili su javni poziv građanima, davateljima krvi i onima koji će to možda tek postati, da zbog nedostatnih zaliha hitno daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Nedostaje svih krvnih grupa.

Tijekom godine prikupi se oko 190 000 doza krvi, dnevno oko četiristotinjak. No, periodično stanje zaliha zna biti izrazito nisko, kao što je trenutačno u riječkom KBC-u. Kako bi se dragocjena tekućina brže prikupila, Zavod za transfuzijsku medicinu uputio je javni apel dobrovoljnim darivateljima krvi.

– Mi apelu inače pribjegavamo samo u ovako kritičnim situacijama. Jučer smo osvanuli s manje od 200 krvnih pripravaka što je izuzetno nisko, ipak mi opskrbljujemo 3 županije krvlju tako su čak 0+ i AB+, kao najčešće grupe -ispod 50 što je stvarno katastrofa – kazala je za HRT prof. Sanja Balen, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Apelu su se odazvali i novi darivatelji, no i oni koji su krv dali više desetaka puta. Igor Badurina 45 je puta dao krv. Zdravstveni je djelatnik, radi u ortopedskoj bolnici u Lovranu i godinama je dobrovoljni davatelj.

– Krv mogu dati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina koji se dobro osjećaju. Ja bih pritom rekla da je to kratak postupak, samo darivanje traje 8 do 10 minuta, poručila je prof. Balen.

U Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, 16% žene. Muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca, žene svaka 4. U Zavodu se krv može darovati danas do 19 sati, a u petak do 15. Svaka je doza, bez obzira na krvnu grupu, dobrodošla.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.