1 min. čitanja

Erupcija vulkana u otočnoj državi Tonga povećala dubinu kratera gotovo 6 puta

Erupcija vulkana u otočnoj državi Tonga povećala dubinu kratera gotovo 6 puta
Foto: Facebook/Tonga Geological Services

Završeno je mapiranje ušća podvodnog vulkana Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai u otočnoj državi Tonga, koji je 15. siječnja ove godine proizveo najveću Zemljinu atmosfersku eksploziju u posljednjih stotinu godina.

Kaldera Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai sada je široka 4 kilometra i seže u dubinu od 850 metara ispod razine mora. Prije erupcije dubina kratera bila je oko 150 metara. Erupcija vulkana izbacila je u atmosferu  oko 6,5 kubičnih kilometara pepela i stijena. O kojoj količini materijala je riječ slikovito je pojasnio profesor profesor Shane Cronin sa Sveučilišta Auckland, Novi Zeland.

– Kada bi cijeli Tongatapu, glavni otok Tonga, bio sastrugan do razine mora, ispunio bi samo dvije trećine kaldere – istaknuo je profesor Cronin koji je skupa sa svojom ekipom posljednja dva mjeseca proučavao područje ovogodišnje erupcije na temelju čega je sastavljeno i posebno izvješće o rizicima i opasnostima od daljnje erupcije.

Iako je, kaže, malo vjerojatno da će Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai ponoviti svoju eksplozivnu izvedbu u idućih 100 godina, u široj regiji jugozapadnog Pacifika postoji najmanje 10 podmorskih vulkana koji bi mogli napraviti nešto slično, piše BBC.

Na temelju ovog izvješća donesene su preporuke za vlasti otočne države Tonga, kojima je sugerirano da zbog razornog tsunamija koji je pogodio nekoliko otoka nakon siječanjske erupcije, sve stambene objekte grade na povišenim dijelovima otoka, a preporučeno im je i da posade više stabala manga jer u slučaju tsunamija stabla koja padnu na tlo stvaraju svojevrsnu branu što umanjuje razornu energiju vala na naseljenom području.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.