1 min. čitanja

Plenković: Rast BDP-a uoči turističke sezone je ohrabrujući

Plenković: Rast BDP-a uoči turističke sezone je ohrabrujući
Foto: Youtube Screenshot

RAST BDP-a u prvom kvartalu je ohrabrujući uoči početka turističke sezone i u kontekstu napora za nastavak gospodarskog oporavka, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

– Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna – rekao je

BDP u prvom kvartalu porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani

Dodao je da tu prije svega misli na gospodarstvo, poduzetnike i građane te da Hrvatska nastavi proces ekonomskog oporavka. DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi Index.hr

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kad je BDP skočio 9.7 posto, no to je već četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Zbog te je krize u 2020. godini BDP pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10.2 posto, najviše otkako DZS prati te podatke.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne i državne potrošnje do izvoza i investicija.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.