1 min. čitanja

U teretnom vozilu dvojice Talijana policija pronašla 1,8 tona strogo zaštićenih trpova

U teretnom vozilu dvojice Talijana policija pronašla 1,8 tona strogo zaštićenih trpova
Foto: MUP

SPLIT – Splitska policija provela je kriminalističko istraživanje nad dvojicom talijanskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Policija je jučer poslijepodne u mjestu Svinca zaustavila teretno vozilo talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Italije, dok je suvozač bio 52-godišnji muškarac, također talijanski državljanin. Pregledom teretnog prostora vozila pronašli su hladnjaču u kojoj su se nalazile 92 plastične kante pune trpova, za koje je na snazi trajni lovostaj.

U kantama se nalazilo više od 1800 kilograma strogo zaštićenih morskih organizama, koji su kasnije predani ovlaštenom poduzeću zbog uništavanja otpada životinjskog podrijetla.

Protiv spomenutih državljana Italije podnosi se kaznena prijava za kazneno djelo Trgovanje divljim vrstama sukladno čl. 202. st.1. Kaznenog zakona uz koju će biti dovedeni pritvorskom nadzorniku.

Trpovi su zaštićena vrsta

Trpovi, odnosno morski krastavci, izuzetno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, međutim to ne sprječava neodgovorne pojedince duž naše obale da ih izlovljavaju i švercaju u restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i dalje u Aziji.

Problem je nastao 1990-ih kada je zbog propusta nekih odgovornih osoba, protivno preporukama stručnjaka, bilo dozvoljeno komercijalno iskorištavanje trpova. Nakon što je Makarsko primorje opustošeno, njihov je izlov zabranjen u cijeloj Hrvatskoj.

Trpovi su iznimno važni za zdravo funkcioniranje morskog ekosustava jer “čiste” morsko dno od nakupljene organske tvari koja nastaje raspadanjem ili ugibanjem drugih organizama. Na ovaj način omogućuju dovoljnu količinu kisika u morskoj vodi te spječavaju pojavu mrtvog muljevitog tla.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Uhvaćeni s više od 200 kilograma strogo zaštićenih morskih životinja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.