Ženka morskog psa s mladima u plićaku pored ACI marine Pomer

Foto: Youtube / Screenshot

POMER – Nakon što je dan prije u akvatoriju Medulina snimljen manji morski pas, na društvenim mrežama se pojavio snimka, možda i istog primjerka, u pomerskoj uvali Šćuza, nasuprot ACI marini Pomer.

Riječ je najvjerojatnije o kadelu – manjoj i jestivoj vrsti morskoga psa koji može narasti do najviše 1,5 metara dužine, javlja Regional express.

Novinar Mladen Kolenko, inače strastveni podvodni ribolovac i ronioc iz Medulina, ističe kako bi mogla biti riječ i o ‘lisici’, vrsti morskih pasa iz porodice sabljaša koji može narasti i do pet metara.

– O kojoj se vrsti morskoga psa radi, nije manje bitno od same činjenice što dotični morski pas/lisica-kadel već par dana pliva samim plićakom i to duboko unutar razvedenog Medulinskog zaljeva – komentirao je Kolenko i dodao kako navodno uz ovog morskog psa pliva i nekoliko manjih jediniki.

Rekao je da bi mogla biti riječ o ženki koja je sa svojim potomstvom zalutala s obližnjih dubokih ribolovnih pošta plave ribe u Kvarneru u plitki Medulinski zaljev koji je već okupiran turistima.

– Bitno je napomenuti da morski pas lisica spada u zaštićene vrste morskih pasa u Jadranskom moru, za razliku od kadela koji se legalno love, a njihovo meso prodaje na ribarnicama – napominje Kolenko.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Morski pas snimljen uz obalu kod Medulina