5 min. čitanja

The Times Travel: Želite li odmor na plaži, u Hrvatskoj su neke od najljepših u Europi!

The Times Travel: Želite li odmor na plaži, u Hrvatskoj su neke od najljepših u Europi!
Foto: Jasna Mojzišek / Facebook

Ako tražite odmor na plaži, došli ste na pravo mjesto, piše The Travel. Hrvatska ima neke od najboljih u cijeloj Europi. Mnogo je uređenih pješčanih ili šljunčanih plaža, gdje možete uzeti pivo i tanjur ribe s roštilja iz beach bara i opustiti se ležeći na ručniku.

Tu su mirnije uvale, bez ičega osim tirkiznog mora Jadrana, borova, a bjeloglavi supovi koji kruže iznad. Hrvatska je također odlično mjesto za kombiniranje gradskog odmora s plažom. Dubrovnik i Split imaju sjajne mogućnosti samo nekoliko minuta hoda od svojih središta.

1. Plaža Zlatni Rat, Brač

Foto: pixabay

Zlatni rat na otoku Braču, gdje zna biti poprilična gužva, ali upijajte svaki dio ove divne plaže. Jedna je od najljepših šljunčanih plaža u Hrvatskoj, s razlogom. Svjetlucava plaža okružena je svjetlucavim čistim plavim morem, idealnim za jedrenje na dasci i ljubitelje ronjenja. A kad završite s ronjenjem, uhvatite se hladnog osvježenja u jednom od  brojnih barova na plaži i upijajte divne dnevne zrake sunca.

2. Punta Rata, Brela

Borovi ovdje stoje kao stražari u pozadini. Šljunčana plaža koja je ocijenjena kao jedna od najljepših u Hrvatskoj i šire. Punta Rata, dio Makarske rivijere, ispunjava sve uvjete za romantične trenutke na moru i za obiteljska okupljanja na ljetnim praznicima. Obratite pažnju na ogromnu stijenu s borovima koja se nalazi na zapadnoj strani plaže. To je kamen Brela i simbol susjednog grada.

Foto: Wikimedia

3. Plaža Sakarun, Dugi Otok

Želite li plažu koja doslovno svjetluca plavetnilom? Dobrodošli u Sakarun, plažu skrivenu na Dugom otoku. Tamnozeleni pojas svečanog izgleda borova obrubljuje plažu, gdje blistavi bijeli šljunak daje svjetliji kontrast. Zatim tu je more, posebno plićak obiteljski i proziran u raznim nijansama tirkizne boje, ovisno o tome gdje je sunce na nebu.

4. Plaža Bačvice, Split

Posjetit ćete Split jer je savršen za upoznavanje povijesti i kulture, ali i dom je ove živahne, pješčane plaže, udaljene samo desetak minuta hoda od centra. More je plitko i nakon zabave i plivanja, mnogo je barova na plaži koji vrve od lokalnog stanovništva ali i turista. Želite li malo rekreacije, pridružite se mještanima dok igraju igru zvanu picigin.

5. Plaža Šunj, Lopud

Foto: Apartmani Hrvatska / Facebook

Borovi blistaju nad zaštićenom uvalom u kojoj se nalazi ovo pješčano mjesto na otoku Lopudu,  sjeverozapadno od Dubrovnika. Popijte kavu ili pivo u baru na plaži prije nego što prođete kroz plitko i čisto more po kojemu je zaljev poznat. To je savršeno mjesto za sanjarenje ili odmor od dubrovačke gužve. A ako volite plivati ​​ili se sunčati, sjeverni kraj plaže je pogodan i za nudiste.

6. Kraljičina Plaža, Nin

Foto: Boris Kačan

Ovo je jedna od najdužih plaža u Hrvatskoj, gdje plitko more svjetluca predivnom paunovom plavom bojom. Nema bijelih kamenčića, ali umjesto toga, svuda je mekani pijesak koji plažu čini mjestom iz snova za obitelji s mališanima na koje ipak treba obratiti pažnju. Kad sunce previše zagrije, hlad pružaju borovi. Iza plaže nalazi se kompaktna laguna ljekovitog blata, koja je navodno učinkovita za ublažavanje raznih bolova.

7. Uvala Lovrečina, Brač

Foto: Boris Španja / Facebook

Ova mala pješčana plaža smještena je u pitomoj uvali i savršena je za sunčanje ili veslanje u plitkim tirkiznim vodama, prije nego što se uputite u neki obližnji beach bar kako biste utažili žeđ. Također ćete pronaći ruševine antičke bazilike Svetog Lovre na stražnjoj strani plaže – i sjenovitu aureolu borova. Nalazi se na sjevernoj strani otoka Brača, a dalmatinska obala se nazire odmah preko. Izbjegnite plažu ako ju planirate posjetiti na blagdan Svetog Lovre 10. kolovoza, jer bazilika privlači priličan broj hodočasnika – sigurno ćete teško pronaći mjesto za svoj ručnik.

8. Plaža Banje, Dubrovnik

Kombinirajte razgledavanje ovog dragulja Jadrana s vremenom provedenim u opuštanju u barovima na najprometnijoj gradskoj plaži. Plaža je mješavina šljunka i pijeska. S obzirom na svoju popularnost, plaža Banje najbolja je u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

9. Uvala Dubovica, otok Hvar

Ovo mjesto nalazi se u ugodnoj uvali oko osam kilometara od Hvara. To je mjesto za opuštanje i gledanje nježnih valova kako miluju blistave bijele kamenčiće. Jadran je tamo otvoren i često je buran izvan uvale, ali u Uvali Dubovica kristalno čisto more je dom za čamce, mrvicu nastambi i opći osjećaj opuštenosti. Restorani su ovdje specijalizirani za lokalno ulovljenu ribu s roštilja ako želite nešto svježe za večeru.

10. Plaža Kolovare, Zadar

Foto: eZadar.hr / Facebook

Ova plaža je za plivača koji boravi u Zadru — jednom od drevnih gradova Hrvatske. More je duboko, tako da je to savršeni “bazen” za uzbudljivo plivanje i ronjenje. Dobar izbor barova i restorana na plaži okružuje područje, ali obitelji bi možda željele izbjeći ovu plažu s obzirom na višak šljunka i dublje more.

11. Kupari, Dubrovnik

Ovo je očaravajuća pješčana plaža, na koju gleda nekoliko napuštenih hotela. Nekoć je to bilo odmaralište jugoslavenske vojske, ali je uništeno tijekom rata 1990-ih, a jeziva pozadina nadrealni je dodatak njegovim brojnim mjestima za sunčanje.

12. Plaža Sveti Ivan, Cres

Foto: Mladen Šćerbe / Facebook

Bjeloglavi supovi uzdižu se prema nebu iznad ove izolirane plaže na zapadnoj strani Cresa. Morat ćete otići na piknik jer na plaži nema bara, samo jednostavno očaravajuća priroda. Zabavite se brežuljkastim selom Lubenice iznad plaže; seže 4000 godina unatrag i sada je dom samo nekolicini ljudi.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

The Times: Jedanaest tajnih mjesta u Hrvatskoj koje morate posjetiti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.