1 min. čitanja

VIDEO Ukrajina objavila: “Dobili smo moćne protubrodske projektile Harpoon”

VIDEO Ukrajina objavila: “Dobili smo moćne protubrodske projektile Harpoon”
Foto: Ukrajinska vojska / Screenshot

Ukrajina je počela primati protubrodske rakete Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, izjavio je u subotu ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov, rekavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

– I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora. Obalna obrana naše zemlje ne samo da će biti osnažena raketama Harpoon, koristit će ih obučeni ukrajinski timovi  napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.  Rekao je da će projektili obala-brod Harpoon djelovati zajedno s ukrajinskim projektilima Neptun u obrani obale zemlje, uključujući južnu luku Odesa.

Nakon što je 24. veljače započela invaziju na Ukrajinu, Rusija je uvela pomorsku blokadu ukrajinskih luka, ometajući izvoz vitalnog žita. Također je upotrijebila svoju crnomorsku flotu za lansiranje raketnih napada na Ukrajinu, koja je od tada počela primati zapadnu vojnu pomoć.

Reznikov je rekao da su isporuke projektila Harpoon rezultat suradnje nekoliko zemalja, rekavši da su se isporuke iz Danske dogodile “uz sudjelovanje naših britanskih prijatelja”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da će Danska Ukrajini osigurati lanser i projektile.

Ovo je potvrdila i ukrajinska vojska, te objavila video na Facebooku, ispod kojeg stoji da su joj isporučeni kopneni lanseri tipa Harpoon, zajedno s pripadajućim raketama.

– Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru – stoji u objavi ukrajinske vojske.

Harpoon je protubrodska raketa za sve vremenske uvjete, iznad horizonta koja koristi aktivno radarsko navođenje i leti neposredno iznad vode kako bi izbjegla obranu. Može se lansirati s brodova, podmornica, zrakoplova ili obalnih baterija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.