Moguća snažna kiša meteora u noći s ponedjeljka na utorak

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ukoliko noć s ponedjeljka na utorak bude čista, bez oblaka, mogli bi uživati u pravoj astronomskoj predstavi. Iako još nisu potpuno sigurni, no astronomi očekuju pravi meteorski pljusak s 30. na 31. svibnja, osobito pred zoru.

Riječ je o pojavi koja nastaje kada se Zemlja na svom putu oko Sunca sudari s oblakom sitnih čestica – meteoroida – izbačenih s kometa, u ovom slučaju kometa 73P/Schwassmann-Wachmann čija se jezgra godine 1995. raspala na nekoliko dijelova. Raspad jezgre 73P je pritom na svojoj orbiti ispred i za sobom ostavio puno meteoroida s kojima se Zemlja u najvećoj mjeri ima sudariti oko 7 sati prema srednjeeuropskom mjerenju vremena. Meteoroidi prilikom izgaranja u atmosferi uzrokuju nebesku pojavu koju nazivamo meteor ili zvijezda padalica.

Iako će u to vrijeme kod nas već biti dan, ukupno trajanje ovog mogućeg nebeskog vatrometa zvijezda padalica procjenjuje se na nekoliko sati i moguće je da ćemo neke od tih meteora vidjeti i iz naših krajeva.

– Moguće je da će meteoroidi biti previše sitni da bi se njima uzrokovani meteori vidjeli prostim okom, moguće je da će biti dovoljno velike mase da budu vidljivi. Procjene vodećih svjetskih stručnjaka na polju predviđanja ovakvih događaja slažu se u jednom, a to je da će se “nešto” dogoditi – poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Hoće li to biti promatračima neprimjetne aktivnosti meteora ili meteorski pljusak od tisuće meteora na sat saznat ćemo u noći s ponedjeljka na utorak.

Točka iz čijeg će smjera meteori dolaziti odnosno radijant ovogodišnjeg potoka nalazit će se u zviježđu Volara, na četvrtini puta od zvijezde Arktur prema zvijezdi Karlovo srce (zviježđe Lovačkih pasa), otprilike iznad naših glava. Pretpostavlja se da će ovi meteori biti sporiji pa bi pad jednog meteora mogao trajati i do 4 puta duže nego kod Perzeida.