MORSKI PAS KOD PIROVCA Stručnjaci pojašnjavaju što sad rade u plićacima

Foto: Rent a boat-Pirovac / Facebook / Screenshot

PIROVAC – Snimke morskih pasa u Istri proteklih dana kružile su društvenim mrežama, a sad je stigla i najnovija iz Pirovca.

Snimku nazvanu “Ralje u Pirovcu” je na Facebooku objavio Rent a boat-Pirovac, uz popratni šaljivi komentar “organiziramo ronjenje sa morskim psima”.

Prof. dr. sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu rekao je za 24 sata da se vjerojatno radi o modrulju.

– Iz videa je vrlo teško zaključiti o kojoj se vrsti radi jer za precizno i točno identificiranje nedostaje cijeli niz detalja. Stoga se može samo nagađati o kojoj vrsti se točno radi, ali po kretanju najviše podsjeća na modrulja koji je u Jadranu i najraširenija vrsta većeg morskog psa – rekao  je prof. dr. sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Pojašnjava da je dolaskom ljetne sezone i povećanjem broja ljudi na moru za očekivati kako će ovakvih prizora biti sve više, pa i snimki morskih pasa.

Razlozi zbog kojih dolaze u plićak

– Rijetko, ali se događa da dolazi u plićak. Razloga je puno. Jedno je hranjenje, drugo je čišćenje od parazita. Isto tako, treba imati na umu da je ovo vrijeme kada se modrulji razmnožavaju i ulaze bliže obali – ispričao je prilikom sličnog prošlogodišnjeg događaja morski biolog Petar Kružić.

Foto: Čitatelj

Najviše vremena provodi u otvorenom moru

Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale.

Modrulji mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste!

– Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – ispričao je za Morski HR Morski biolog i patobiolog, te ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Modrulj: Objektivna opasnost i poznati napadi

Neophodno je demantirati izjave pojedinih medija da se radi o “najopasnijoj” vrsti koju susrećemo u Jadranu – što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti. Jasno, modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju (GSAF, ISAF).  Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tijekom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom gubice.

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku.

Ugroženost i zaštita

U vodama Republike Hrvatske modrulj je osjetljiva (vulnerable) vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen (critically endangered). Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske (NN 144/13, 73/16) – te je njen izlov, ali i uznermiravanje strogo zabranjeno!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ženka morskog psa s mladima u plićaku pored ACI marine Pomer

VIDEO Morski pas snimljen uz obalu kod Medulina