Nakon 12 dana “tišine” ponovno poznata lokacija luksuzne jahte drugog najbogatijeg Rusa

Foto: Luxury Launches

Luksuzna, 150 milijuna dolara vrijedna jahta drugog najbogatijeg čovjeka Rusije Leonida Mikhelsona, ponovno se pojavila na lokatoru nakon što je njezina lokacija gotovo dva tjedna bila nepoznata.  

Luksuzna 85-metarska jahta Pacifik, koja može primiti dva helikoptera, krstari Sredozemnim morem sjeverno od Bengazija u Libiji, nakon što se prema podacima njezinog lokacijskog transpordera, 20. svibnja pojavila u blizini Kanarskih otoka. O jahti se dotad punih 12 dana nije znalo ništa. 

Jahta Pacifik signalizirala je kao svoje sljedeće odredište Port Said u Egiptu, nakon što je prethodno naznačila da je na putu za Barcelonu Port Vell. Španjolske vlasti zaplijenile su dosad najmanje četiri luksuzna plovila povezana sa sankcioniranim ruskim oligarsima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što dođe do Egipta, pretpostavlja se da bi luksuzna jahta mogla nastaviti put Maldiva ili Turske, koje se smatraju “prijateljskim” destinacijama za ruske megajahte, piše Luxury Launches

Ruski oligarsi i tajkuni su pod sve većom lupom javnosti dok rat u Ukrajini ulazi u četvrti mjesec. SAD i Velika Britanija su među zemljama koje koriste sankcije kako bi kaznile bogataše najbliže predsjedniku Vladimiru Putinu. Italija, Španjolska i druge europske vlade zaplijenile su vile, bankovne račune i luksuzne automobile koji pripadaju najbogatijim građanima Rusije. Već je zaplijenjeno više od desetak jahti vrijednih više od 2,25 milijardi dolara.

Jahta Pacifik krenula je 5. svibnja iz Marine Papagayo u blizini zaljeva Culebra prema jugoistoku, prolazeći kroz Panamski kanal. Krstarila je Karipskim morem sjeveroistočno od Colona kada je 8. svibnja prestala emitirati svoju lokaciju, kršeći time međunarodno pomorsko pravo. Jahtu je 2010. godine izgradila njemačka tvrtka Luerssen Verwaltungs GmbH. Posjeduje  dizalo, bazen i manji gliser, a ima mjesta za 12 gostiju i 28 članova posade.

Mikhelson je 44. najbogatiji čovjek na svijetu čija imovina se procjenjuje na 26,5 milijardi dolara. On je glavni izvršni direktor Novateka, najvećeg dobavljača prirodnog plina u Rusiji u nedržavnom vlasništvu. Mikhelson posjeduje četvrtinu vlasništva u dotičnoj kompaniji koja proizvodi oko 10% ruskog plina.

 

K.B.