Obnovili batane i izložili ih na javnu površinu kao podsjetnik na bogatu ribarsku tradiciju

Foto: Grad Poreč

POREČ – Upravni odjel za komunalni sustav ovih je dana završio sanaciju drvene batane izložene na zelenoj površini u ulici Gašpara Kalčića u Poreču. 

Izvršeno je uklanjanje i zamjena dotrajalih i oštećenih drvenih dijelova barke, a tradicionalno plovilo obojeno je po uzoru na postojeće boje. Prije izlaganja na javnoj gradskoj površini barka je pripadala Dijani i Ivanu Galović koji su je 2018. g. donirali Gradu Poreču. Izrađena je 1986. godine kod starog majstora u Puli u njegovoj radionici.

Ovo je druga batana koja krasi porečku javnu gradsku površine. Prvu batanu, “Baby” koja se nalazi na zelenoj površini u Vialama, 2011.g. gradu je donirao Porečan Danko Poropat. Ta je batana lani renovirana po drugi put.

U sklopu obnove na svaku je od batana postavljena nova pločica na kojoj su ugravirani imena donatora i godina. Pločice su samo mala zahvala donatorima na njihovim vrijednim donacijama, a batane su jedan lijepi podsjetnik na ribarsku tradiciju ovog kraja.

Foto: Batana Baby/Grad Poreč

Batana je, inače, tradicionalna drvena brodica ravnoga dna, veličine između 4 i 8,5 metara, a način njezine izrade zaštićen je kao nematerijalna hrvatska kulturna baština.