2 min. čitanja

Madrid će imati najveću umjetnu plažu u Španjolskoj i Europi

Madrid će imati najveću umjetnu plažu u Španjolskoj i Europi
Plaža Alovera bi trebala biti najveća umjetna plaža u Europi. Foto: Plaža Alovera

Madrid bi 2023. trebao imati novi kompleks plaža koji će se sastojati od ogromne lagune, škole jedrenja, vodenih tobogana, barova na plaži i još mnogo toga na ogromnih čak 105.000 m2 površine.

“¡Vaya, vaya! ¡Aquí no hay playa!” – Ajde, ajde! Ovdje nema plaže! – glasi poznata španjolska pjesma The Refrescos iz 80-ih, rugajući se činjenici da je Madrid jedna od španjolskih regija najudaljenijih od obale.

Kompleks će biti udaljen samo pola sata od glavnog grada u općini Alovera u provinciji Guadalajara, koja se tehnički nalazi u regiji Castilla-La Mancha, ali Madrid je već proglasio plažu Alovera svojom.

U tijeku je izgradnja mega projekta koji će pokrivati više od 15 km² pijeska i 25 km² vode.

Cijeli kompleks plaže imat će 105.000 m2 i sadržavat će ogromnu lagunu, kao i okolni pješčani prostor.

U pješčanoj zoni predviđeno je nekoliko barova na plaži, viseće mreže za opuštanje, tereni za odbojku na pijesku i teretana na otvorenom, dok će područje lagune sadržavati razne aktivnosti poput sportova na vodi, škole jedrenja, tobogane, padobrane, zipline i manje bazene za djecu.

Ali nije sve išlo glatko. Projekt, nastao u suradnji s tvrtkom Crystal Lagoons sa sjedištem u SAD-u, bio je zaustavljan u nekoliko navrata, dijelom zbog svoje ogromne veličine, političkih rasprava i golemih troškova radova, koji se procjenjuju na 15,6 milijuna eura.

Cilj je navodno stvoriti oko 350 radnih mjesta i primati između 250.000 i 400.000 posjetitelja godišnje.

Terasa će biti ispunjena restoranima i chiringuitoima. Fotografija: Plaža Alovera.

Dok su neke od španjolskih političkih stranaka za plažu, druge su protiv, navodeći činjenicu da će se područje lagune napuniti pitkom vodom uzetom iz lokalne opskrbe.

U svoju obranu, graditelji Alovera Beacha pojašnjavaju da je količina vode slična godišnjoj potrošnji otprilike 80 domova, ali s tom razlikom što će se laguna napuniti samo jednom.

Također su rekli da će potrošiti upola manje vode u odnosu na konvencionalno navodnjavanje parkova i 40 do 50 puta manje od održavanja golf igrališta, kao i da će koristiti 100 puta manje kemikalija od uobičajenih bazena.

Kako bi dodali svoju predanost održivosti, Crystal Lagoons i Alovera Beach također će stvoriti veliki prirodni park koji okružuje kompleks, kako bi potaknuo biološku raznolikost u tom području.

Oni u Madridu koji jedva čekaju 2023. da se projekt završi, trebali bi posjetiti plažu Virgen de la Nueva nagrađenu Plavom zastavom na obali rezervoara San Martín de Valdeiglesias.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.