2 min. čitanja

Riječke plaže spremne za kupališnu sezonu – More na većini plaža izvrsne kakvoće

Riječke plaže spremne za kupališnu sezonu – More na većini plaža izvrsne kakvoće
Foto: Google Street View / Screenshot

RIJEKA – Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prvo uzorkovanje kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupnja, koja započinje 1. lipnja, poručili su iz gradske uprave.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a proveo je prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na 17 gradskih plaža. Na većini plaža more je izvrsne kakvoće, na četiri točke kvaliteta mora ocijenjena je dobrom, dok je na dvije točke ona zadovoljavajuća.

Tijekom prošle godine ispitivanje mora na riječkim plažama provedeno je u razdoblju od 17. svibnja i 22. rujna, a ocijenjeno je 220 uzoraka. Kakvoća mora na većini riječkih plaža, odnosno mjernih točki ocjenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno (85%), dobru kakvoću mora pokazalo je 12,27% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – dječja bolnica, Bivio – plaža, Bivio – Skalete), te po više uzoraka s plaža Kantrida – rekreacijski centar 3. Maj; Kantrida – zapad; Kantrida – istok, Kantrida – Vila Nora; Kantrida – bazen istok; Bivio – Dom umirovljenika; Kantrida – bazen i Plaža ispod nogometnog igrališta), a ocjenu zadovoljavajuće ima 2,73% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – rekreacijski centar 3. Maj; Kantrida – istok; Glavanovo – istok, te dva uzorka Bivio – plaža).

Tijekom 2021. godine zabilježena su iznenadna, jednokratna onečišćenja kod hotela Jadran i na plaži Glavanovo zapad (16. kolovoza 2021.), no iz Zavoda tvrde da niti u jednom slučaju nisu zabilježene povišene koncentracije indikatorskih bakterija u kupališnoj zoni.

Najproblematičnije riječke plaže na kojima je unatrag nekoliko godina zabilježeno povećano mikrobiološko opterećenje su plaže na području Kantride, na obalnoj liniji od plaže Bazen – zapad do Rekreacijskog centra 3. maj. U izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ predložene su i određene mjere kako bi se točno definirao izvor onečišćenja navedenih lokacija. U međuvremenu, problem kvalitete mora na spomenutoj plaži trebao bi riješiti aktivni projekt aglomeracije na području Rijeke, kojim bi se trebao povećati stupanj zaštite izvorišta pitke vode i smanjenje zagađenja mora.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.