3 min. čitanja

Zaplovite s Fiumankom u dane jedrenja, druženja i  zabave

Zaplovite s Fiumankom u dane jedrenja, druženja i  zabave
Foto: PROMO

RIJEKA – Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Od 7. do 12. lipnja 2022. godine u Rijeci će se održati 23. Fiumanka. Pored tradicionalne regate krstaša “Velika Fiumanka”, zajedrit će i medijska regata, veslačke, sup i surf regate, a od ove godine pridružit će im se i Studentska regata. Raznovrsnim programom na moru i kopnu Fiumanka će i ove godine opravdati status jedne od najvećih jedriličarskih manifestacija u Hrvatskoj. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, tako da Riječane i njihove goste zasigurno očekuje vikend ispunjen brojnim sportskim i zabavnim sadržajima.

Nakon dvije godine u kojima su veća okupljanja uglavnom bila odgađana za neka bolja vremena, zabava će se u Rijeku, pa tako i na Fiumanku, vratiti na velika vrata! Njome će osobito biti bogat lipanj u koji su se natisnula brojna događanja, ona kojima je to redovan termin, kao i ona koja su morala biti odgođena zbog epidemiološke situacije. Rijeka će tako u dane svojeg zaštitnika – sv. Vida zaploviti punim jedrima!

Tjedan Fiumanke započet će prvom Studentskom regatom  koja će okupiti studente i zaposlenike Sveučilišta u Rijeci, a kao dodatan izazov, regatu će zaključiti zanimljiva utrka riječkim lukobranom Sunset Run.

Dio Fiumankinog programa je i humanitarna večer s aukcijom zanimljivih šešira kao i kreativna Placa na kojoj će se u centru grada predstaviti lokalni umjetnici i mali proizvođači rukotvorina, suvenira, prirodne kozmetike i prehrambenih proizvoda. Placi će prethoditi Fešta od malog broda, regata na kojoj će zaploviti stotine jedrilica od papira koje izrađuju učenici osnovnih škola s područja Rijeke i riječkog prstena.

Foto: PROMO

Dva dana fešte sprema se i na trgu ispred zgrade putničkog Terminala na riječkom lukobranu. Na istom se lokaciji  nalazi i regatni ured Fiumanke koji će biti otvoren od 7. lipnja. Petak 10. lipnja započet će poslovnim događanjem na kojem će se razgovarati o nautičkom turizmu i zelenoj brodogradnji, a nastaviti regatom Lurssen Kvarner Race powered by Fiumanka. Subota 11. lipnja dan je velike Fiumanke i osobitog šušura u riječkoj luci dok se brojne posade i prateći brodovi pripremaju za isplovljavanje.  U 12 sati ispred Rijeke startat će 23. regata krstaša Velika Fiumanka na kojoj se očekuje više od stotinu jedrilica. Dio Fiumanke je i njezina jedinstvena medijska regata na kojoj sudjeluju lokalne, nacionalne i europske medijske kuće.

Fiumanka je po mnogočemu posebna. Iako je njezin glavni cilj promocija rekreativnog jedrenja, rado je posjećuju najveći i najbrži brodovi na Mediteranu koji se u tolikom broju na hrvatskoj strani Jadrana zapravo okupe jedino na Fiumanki. Razlog je kvaliteta organizacije i medijska eksponiranost regate kao i činjenica da je Fiumanka potpuno besplatna za sve koji na njoj sa svojim jedrilicama žele sudjelovati. Regata nema kotizaciju, a svaki njezin sudionik nagrađen je majicom kao uspomenom na sudjelovanje. Prijavljenim jedrilicama osiguran je i besplatan vez u riječkoj luci. Posebnost Fiumanke su i njezine dvije rute – obiteljska i regatna, uvedene 2010. godine. Obiteljska ruta namijenjena je rekreativnim jedriličarima čije su jedrilice tako i opremljene i tome namijenjene. Kraća je od regatne rute, jedri se do Kostrene i vraća nazad u Rijeku, dok je regatna ruta duža i njezina je okretna plutača nešto udaljenija prema sredini zaljeva. Na njoj sudjeluju sportski opremljene jedrilice i posade koje žele ostvariti što zapaženiji rezultat. Uvođenjem dvije rute osim zajedničkog starta nerijetko se dogodi da svi skupa ulaze i u cilj pa se unutar luke, u neposrednoj blizini gledatelja, vodi prava bitka između onih najvećih i onih najmanjih, što je svima osobita draž.

Nakon regate, iste večeri održava se ceremonija proglašenja pobjednika iza koje slijedi besplatni koncert i zabava na brojnim lokacijama.

Uz velika jedra, dio sportskog programa Fiumanke je i atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje koje će se u ranim jutarnjim satima 11. i 12. lipnja održati u Preluci, a sportski program Fiumanke u nedjelju 12. lipnja zaključit će zanimljive SUP regate u luci.

Fiumanka se tradicionalno održava u drugom vikendu lipnja, kao uvod u Dane sv. Vida, a ove godine i u ljetno izdanje Riječkog karnevala. Svojim jedrima zaogrnula je različita događanja na moru i kopnu zbog čega se za nju s pravom može reći da je više od regate, a možemo nadodati – i za sve generacije!

Program Fiumanke može se pogledati OVDJE.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.