2 min. čitanja

Hrvatske plaže su pod pritiskom turizma

Hrvatske plaže su pod pritiskom turizma
Foto: Morski HR

CRIKVENICA – S jedne strane se teži povećanju kapaciteta plaža, a s druge, pod pritiskom prirode, gdje morski valovi erodiraju materijal plaže i čine plažu nefunkcionalnom. Upravo na ovu temu u Crikvenici će se danas održati javna tribina.

Povećanje kapaciteta plaža se provodi nasipavanjem (gradnjom novih plaža) dok se posljedice erozije saniraju tehničkim održavanjem (dohranjivanjem) plaža. Dohranjivanje plaža potrebno je vršiti poznavajući erozijske procese na plaži, valnu klimu na lokaciji i vrstu materijala na plaži. U okviru projekta Beachex izrađena je baza plaža koje su dohranjivanje u periodu 2015-2019. te je ustanovljeno da se dohranjivanje provodi na 354 plaže u Hrvatskoj od ukupno 1904 evidentirane. Dohranjivanje se vrši uz prosječni godišnji trošak na razini 9,3mil. kuna te se potroši prosječno 56.000m3 materijala (3700 kamiona).

S tolikom količinom materijala koji se godišnje istresa u more posebnu pozornost potrebno je posvetiti vrsti i kvaliteti materijala koji se koristi. Procijenjeno je da Hrvatska posjeduje ukupno 619 km pretežno šljunčanih i pješčanih plaža s time da je prosječna dužina hrvatske plaže 370m što znači da u odnosu na EU zemlje imamo vrlo male plaže, što uzrokuje potrebu za povećanjem plažnih kapaciteta. Treba napustiti trenutačni model povećanja kapaciteta plažnog prostora metodom nasipavanja. U okviru projekta razvijen je novi model koji uključuje aktivaciju prostora u zaleđu stjenovitih plaža.

Zaleđe se može učiniti atraktivnim turistima izgradnjom šetnica, terasiranjem, pošumljavanjem, izgradnjom nasutih džepnih plaža i betonskih molova za pristup moru. Ovaj model ograničeno zadire u morski okoliš i aktivira prostor u zaleđu koji se povijesno koristio za potrebe poljoprivrede a na ovaj način za potrebe turizma. Obalnu liniju potrebno je očuvati u što prirodnijem stanju, a novu gradnju provoditi uz maksimalno očuvanje krajobraznih vrijednosti i funkcionalnosti prostora. Projekt Beachex financiran je iz programa Znanstvena suradnja Hrvatske zaklade za znanost, koji je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. – kažu iz Društva za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice.

Javna tribina Održiva gradnja plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža – projekt BEACHEX, u organizaciji DZUIP1898 održat će se u petak 3.6.2022. u 18 sati u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, Vinodolska 1. Predavač je prof.dr.sc. Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i voditelj projekta BEACHEX.

Tribinu će moderirati doc.dr.sc. Željko Smolčić, dipl.ing.građ.

Sudjelovati možete i putem poveznice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.