5 min. čitanja

EKO MALOSTONSKI ZALJEV Održana velika ekološka akcija čišćenja podmorja i Pogled u Plavo

EKO MALOSTONSKI ZALJEV Održana velika ekološka akcija čišćenja podmorja i Pogled u Plavo
Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

STON – U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija ovoga vikenda održane su aktivnosti koje su uključivale ekološku akciju čišćenja podmorja i edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo.

Osim što je lokalno stanovništvo imalo jedinstvenu priliku spoznati čari i ljepote ronjenja te morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, a posebice one zaštićene, kroz edukativne radionice Pogleda u plavo, mogli su sudjelovati i u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev. Eko akcije održane su u dva dana i to na četiri različite lokacije: Hodilje, Mali Ston, Zamaslina i Zaton Doli. Iz mora su izvađene veće količine odbačenog otpada. Kao i u ostalim akcijama čišćenja podmorja, dominiraju automobilske gume, plastika, odbačeni ribolovni alat, različit sitan otpad, ali i otpad koji je nastao prilikom uzgoja školjkaša.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Malostonski zaljev dom je 16 strogo zaštićenih morskih vrsta

– Malostonski zaljev je iznimno važno i vrijedno zaštićeno područje što je prepoznato na nacionalnoj i europskoj razini budući je zaštićeno područje u kategoriji posebnog rezervata u moru te je područje europske ekološke mreže Natura 2000. Također, stanište je 16 strogo zaštićenih morskih vrsta. Osim važnosti u zaštiti prirode, Malostonski zaljev je značajan u gospodarskom smislu za uzgoj školjkaša, europske kamenice i dagnje.

Zbog iznimne važnosti morskog ekosustava za život čovjeka, važno je educirati stanovništvo o utjecaju otpada u moru na bioraznolikost mora, na riblji fond i školjkaše koji su nam izvor hrane, a sve kako bi očuvali zaštićene prirodne vrijednosti za buduće generacije i očuvali zdrav morski ekosustav.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

Važno je naglasiti da je otpada u moru sve manje i manje što je rezultat svijesti stanovništva o važnosti očuvanja i zaštite morskog ekosustava za život čovjeka – istaknula je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Akciju čišćenja podmorja pozdravlja i Udruga Stonski školjkari koja je i sama partner projekta Eko Malostonski zaljev.

– Uvijek imamo neodgovorne pojedince kojima ovakve akcije trebaju biti poruka, ovaj zaljev toliko je ljudima dao kroz generacije da ga moramo čuvati i paziti na način da u njegovom podmorju i obalama ne postoji nikakav otpad. Malostonski zaljev treba postati ogledan primjer održivog razvoja, a besprijekorna čistoća podmorja i obale nam trebaju biti cilj i kontinuitet – rekao je Vedran Kunica, Udruga Stonski školjkari.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

More je čisto – U dva dana na raznim lokacijama nisu pronađene veće količine otpada

Čišćenje podmorja podržala je i Općina Ston na čijem se području akcija održavala.

– More je čisto, sama činjenica koja me veseli da ronioci u dva dana na različitim lokacijama nisu pronašli velike količine otpada, to sve govori o svjesnosti mještana o važnosti očuvanja mora i podmorja. Prostora za napredak uvijek ima, ovakve akcije su sjajan primjer kako i na koji način moramo voditi brigu o čistoći mora i blagodatima koje nam ono daje – rekao je Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

Foto: Marjan Prpić Luka

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovalo je tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, ronioci Ronilačkog kluba Vidara Gradačac – Tuzlanski kanton BiH (Služba spašavanja na vodi i pod vodom Civilne zaštite Tuzlanskog kantona) zatim lokalne udruge, volonteri s barkama, te lokalno stanovništvo i školjari.

Osim sudjelovanja u ekološkoj akciji te pružanja edukacije sudionicima edukativne radionice Pogled u plavo Državna intervencijska postrojbe civilne zaštite RH pružila je i veliku logističku podršku projektu, a vikend na području Malostonskog zaljeva Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH iskoristila je za brojne vježbe. Timovi ronioca odradili su vježbu ronjenja u smanjenoj vidljivosti, noćnog ronjenja i ronjenja u liniji. Moramo istaknuti kako kroz ovakve akcije ronilački timovi uigravaju funkcioniranje kako bi pri intervencijama bili u potpunosti spremni, rekao je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, Split.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

Održana i besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom

U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora)  u subotu i nedjelju kroz cijeli dan za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje organizirana su besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u bazenu i pod nadzorom instruktora ronjenja.

Probna ronjenja imaju za cilj promociju zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Besplatna probna ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjena su za sve uzraste. Mogu roniti i djeca već od pet godina starosti. Za siguran probni uron, većini i prvi brinuli su ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

U dva dana koliko su se probna ronjenja održavala svoje prve ronilačke korake napravilo je više od dvije stotine posjetitelja, od kojih su većinom bila djeca koja su nakon upoznavanja s opremom, tehnikama ronjenja i disanjem pod vodom bila oduševljena novim iskustvom. Izuzetno nas raduje što smo u dva dana brojnim posjetiteljima omogućili ulazak u podvodni svijet, rekla je Andreja Vedrina, voditeljica Pogleda u plavo.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku INA d.d. i HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).  Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Foto: Vanja Margetić i Marjan Prpić Luka

Uz upoznavanje tehnike ronjenja svi koji su zaronili u bazen Pogleda u plavo imali su priliku razgledati i uživati u podvodnoj izložbi fotografija poznatog podvodnog fotografa Marjana Radovića. Fotografije Radovića s različitim motivima koji prikazuju ljepote podmorja nalaze se na unutarnjim stranicama bazena. Osim što obogaćuju bazen fotografije pridonose stvarnom doživljaju dubine i ronjenja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.