1 min. čitanja

Drastično rastu cijene goriva, danas će intervenirati Vlada

Drastično rastu cijene goriva, danas će intervenirati Vlada
Foto: Morski HR / Pixabay

Vlada će danas na telefonskoj sjednici donijeti mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, koji bi u utorak bez intervencije spremnik goriva digao i do 100 eura.

Od utorka se očekuje drastično poskupljenje goriva nakon kojega bi, bez intervencije Vlade, spremnik išao prema 100 eura.

Vlada bi danas, očekuje se, na telefonskoj sjednici trebala intervenirati u trošarine i/ili marže, javlja N1.

– To smo već radili. Intervenirali smo i u marže i u trošarine i još uvijek postoji prostor u tom pogledu – rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Neki stručnjaci, podsjetimo, zagovaraju i smanjenje PDV-a.

– Vlada reagira politički logično, moraju olakšati građanima međutim pitanje je što će se postići intervencijama u trošarine. Tim novcem se financiraju i neke infrastrukturne politike, autoceste i ceste. Ako govorimo o intervencijama u marže, to je indirektan udar na proračun jer govorimo o poreznim obveznicima. Nije dobro za poslovnu praksu ako kompanije posluju s gubitkom, oni trebaju puniti proračun. Nismo čuli najavu o smanjenju PDV-a na gorivo. Logično, država računa na taj dio kolača, no mislim da bi u ovom trenutku to bila primjerena mjera s obzirom na tržišne neravnoteže. Ima puno mehanizama. Plivajuće trošarine spominju mnogi porezni stručnjaci. Time bi se moglo trajnije intervenirati u cijene – rekao je za N1 Ivan Brodić, glavni urednik Energypressa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.