2 min. čitanja

NEVJEROJATNO Iz lučice u centru Rovinja izvađeno više od tonu otpada

NEVJEROJATNO Iz lučice u centru Rovinja izvađeno više od tonu otpada
Foto: KPA Rovinj

ROVINJ – Sedamdesetak ronilaca ove je subote u samo sat vremena izvuklo više od tonu otpada iz rovinjske lučice u centru grada, na području oko Malog mola.

Poražavajući su to podaci i žalosna realnost na koju već petu godinu zaredom kroz ekološke akcije čišćenja podmorja i rovinjskih plaža upozorava Klub za podvodne aktivnosti Rovinj. U akciji su im se pridružili Centar za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, rovinjsko društvo Crveni križ u Plavom okviru te Istarska Regionalna Energetska Agencija – IRENA.

Foto: KPA Rovinj

U gomili izvađenog otpada našlo se uistinu svega, a ponajviše plastike – plastičnih čaša, ribarskog alata pa čak i plastičnih stolica. Da nije izvađeno, sve to stajalo bi na dnu rovinjske lučice najmanje idućih 500 godina – točno onoliko koliko prema procjeni znanstvenika treba plastici da se razgradi u moru.

Osim u rovinskoj lučici, otpad je prikupljen i na plaži Porton Biondi, gdje se skupilo tridesetak sudionika iz rovinjskog Društva Crvenog križa, izviđačkog odreda „Tino Lorenzetto“, rovinjskog Dječjeg gradskog vijeća te Srednje škole „Zvane Črnja“ iz Rovinja.

Foto: KPA Rovinj

Tijekom akcije u središtu Rovinja predstavljen je projekt „Čisto Jadransko more za buduće generacije“, u sklopu kojeg je uz zanimljive radionice i kvizove, anketiranje građana, izložbe dječjih radova, predstave i predavanja građanima pobliže predstavljena problematika morskog otpada. Sudionici su po završetku akcije brodovima stigli natrag ispred KPA Rovinj, gdje su, nakon zajedničkog ručka, imali priliku osvojiti simbolične ronilačke nagrade. Osim toga, podijeljene su plakete najmlađem roniocu, najstarijem roniocu, najbrojnijem klubu te klubu koji je prešao najviše kilometara kako bi prisustvovao akciji u Rovinju.

Bogat edukativni sadržaj proveden je kao dio EU projekta MARLESS koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2022, a u kojem sudjeluju IRENA i Centar za istraživanje mora Rovinj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.