1 min. čitanja

Počinje prva nacionalna kampanja o bioraznolikosti “Poslušaj glas prirode”

Počinje prva nacionalna kampanja o bioraznolikosti “Poslušaj glas prirode”
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT – Krenula je nacionalna medijska kampanja “Poslušaj glas prirode” koja obuhvaća niz događanja za širu javnost s ciljem promocije ekološke mreže Natura 2000, s naglaskom na bioraznolikosti. Prvi događaj kampanje starta u srijedu 8. lipnja iz središta Splita, na Svjetski dan mora i oceana.

Kroz višesatni program, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, devet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 te nevladina udruga Sunce iz Splita, posjetiteljima će predstaviti važnost očuvanja prirode i bioraznolikosti uz aktivnosti koje provode u tu svrhu. Posjetitelji će moći sudjelovati u nagradnim kvizovima o zaštiti prirode osvojiti brojne nagrade, a za najmlađe sudionike vrtićke i školske dobi, organizirani su brojni interaktivni sadržaji na štandovima i u dječjem kutku – s odgovarajućim nagradama.

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u EU. Prostire se na približno 1.215.000 četvornih kilometara svih 27 država članica, odnosno na 18,5 posto kopna i gotovo devet posto mora unutar Europske unije. Hrvatska je bioraznolikošću jedna od najbogatijih europskih zemalja pa je i ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU. Obuhvaća 25.956 četvornih kilometara i pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Ukoliko želite sudjelovati u kampanji i doznati detalje vezane uz prirodni svijet Hrvatske dođite sutra, na Svjetski dan mora i oceana, na splitske Prokurative od 9 do 13 sati.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo u lipnju kreće s kampanjom “Poslušaj glas prirode!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.