1 min. čitanja

POVRATAK TRADICIJE Dramalj i Jadranovo dobivaju nove tunere

POVRATAK TRADICIJE Dramalj i Jadranovo dobivaju nove tunere
Foto: FLAG Tunera

CRIKVENICA – U želji da valorizira lokalnu ribarsku tradiciju, Grad Crikvenica je na natječaj LAGUR-a „Tunera“ prijavio projekt izgradnje tunera u Dramlju i Jadranovu. Njegova vrijednost je 409 tisuća kuna i potpunosti će se financirati iz bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Cilj projekta je izgradnjom dviju tunera na lokacijama uvala Bršćanovica, Kačjak u Dramlju te u uvali Perčin u Jadranovu naglasiti i vrednovati ribarsku tradiciju crikveničkog kraja.

Tunere su promatračnice s ljestvama s kojih su ribari mogli pratiti kretanje jata tuna. Kvarner je nekad bio pun ovakvih promatračnica, a tunolov se na ovom području spominje još u 15. stoljeću. Zbog pretežno nepristupačne obale i malog broja uvala tune su se lovile uglavnom mrežama stajaćicama ″na zabod″, u koje se ribe zapletu. Na mjestima zadržavanja tuna u zaljevu ili mjestu njihova prolaska postavljane su stajaće tunolovke (tunere) do kojih se uspinjalo strmim ljestvama, koso položenim iznad mora.

Osim izgradnje tunera, u sklopu projekta će biti provedeno i niz marketinških aktivnosti s ciljem promocije očuvanja ribarstvene i pomorske baštine crikveničkog kraja. Na lokacijama tunera će biti postavljene višejezične informativne table, a očekivani rok završetka projekta je 2023. godina.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.