2 min. čitanja

Ribari se žale da im je neisplativ izlazak na more – Gorivo lani bilo 3.50 kn, a danas 9.50 kn

Ribari se žale da im je neisplativ izlazak na more – Gorivo lani bilo 3.50 kn, a danas 9.50 kn
Foto: Morski HR / Pixabay

Zahvaljujući Vladinoj intervenciji, od srijede će gorivo biti jeftnije. Naime, Vlada je donijela uredbu kojom se smanjuju trošarine i ograničavaju marže. Nova cijena eurodizela bit će 13 kuna i 8 lipa, a danas je 13 kuna i 14 lipa. Eurosuper 95 bit će jeftiniji za 36 lipa, odnosno za litru će trebati izdvojiti 13 i pol kuna. Bez Vladinih mjera gorivo bi od sutra bilo znatno skuplje – litra eurodizela čak 15 kuna i 80 lipa, a samo nekoliko lipa manje bio bi eurosuper. Plavi dizel, unatoč mjerama, poskupjet će za 20 lipa.

Predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Antonio Šunjić rekao je za HRT da pozdravlja Vladine mjere i da se nada kako neće stati na tome.

– Cijena od 9,50 kuna za nas je još uvijek velika, neizdrživa i nemamo razloga za izlazak na more. Prošle godine cijena je bila 3,50 kuna, bili smo rentabilni, ove godine je 9,50. Neisplativost je krenula čim je gorivo prešlo 5,50-6 kuna. Sve je to preživljavanje i radi toga što na svakom brodu imaju četiri čovjeka, a na plivaricama osam ljudi, rekao je.

Dodao je da je riba sitno poskupjela jer naš standard ne dopušta neko golemo poskupljenje.

– Riba bi trebala poskupjeti onoliko puta koliko je poskupjelo gorivo. Trebali bismo se izjednačiti s europskim tržištem gdje je riba 2-3 puta skuplja nego kod nas, istaknuo je Šunjić.

Predsjednik Udruge hrvatskih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović rekao je da njima Vladina mjera nije pomogla.

– Prijevoznici su bili u poziciji da su trošarine bile povrat. Sada kada su te trošarine smanjene, nama je povrat manji. Istovremeno marže koje su nam dobavljači prije davali sada ih nemamo. Znam da je za građane ovo dobra mjera i politički ispravna, ali za prijevoz je pogubna jer umjesto da se išlo u smjeru da nam se kao i ribarima omogući jeftinije, imamo situaciju da nam je gorivo svakim danom skuplje, rekao je.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić, rekao je da PDV mora ostati jer je to porez koji zahvaća sve.

– Mi smo za linearni pristup koji se pokazao dobrim i odgovornim od strane vlade jer nismo napravili ekshibicije kao neki naši susjedi. Išli smo da marže držimo koliko je moguće, a nismo neskloni tome da kada na razini EU-a budu razgovori o minimalnim trošarinama da se pridružimo zemljama koje će ukinuti taj cenzus – rekao je.

Na pitanje kako pomoći prijevoznicima i ribarima, rekao je kako su to specifične djelatnosti, te da je uvjeren da će ministar financija i vlada naći načina kako im pomoći.

Šunjić je istaknuo kako bi im dobro došla mjera subvencioniranja ulaznih troškova vezano za plin, struju, vodu i gorivo, “gdje bi se ta cijena primakla našoj psihološkoj od 6 kuna”.

Rekao je i kako veći brodovi preko 22-23 metra ne plove jer su veliki potrošači.

– Ljetno doba 24 sata 1300 litara goriva. Teško je taj novac zaraditi i tu ribu uloviti, istaknuo je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.