2 min. čitanja

Do petka nestabilno i svježije vrijeme s kišom, grmljavinom i ponekom neverom

Do petka nestabilno i svježije vrijeme s kišom, grmljavinom i ponekom neverom
Foto: Youtube / Screenshot

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za Jadran danas najavljuju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, lokalno s pljuskovima i grmljavinom, prijepodne češće na sjevernom dijelu, a poslijepodne u Dalmaciji. Do petka treba očekivati pogoršanje vremena – pljuskove i grmljavinu, a sutra je na snazi žuti meteoalarm za cijelu zemlju, dok će Podvelebitski kanal zbog jake bure biti unutar narančastog upozorenja.

Jaka ciklonalna aktivnost je južno od Islanda. Zapadna Europa nalazi se pod utjecajem visokog tlaka Azorske anticiklone. Po visini nad naše krajeve pritječe vlažan nestabilan zrak sa Sredozemnog mora, tlak zraka pada i razvija se plitka ciklona nad Jadranom. Noćas i jutros nestabilan vlažan zrak uz grmljavinu i lokalno obilne pljuskove prodro je nad naše krajeve te utječe na vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pljuskovi i grmljavina tijekom jutra proširit će se na srednji i južni Jadran, javlja N1.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo oblačno s pljuskovima, koji mjestimice mogu biti izraženiji, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Puše umjerena, podno Velebita jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka uz obalu između 18 i 21 °C. Najviša dnevna na moru između 23 i 26 °C, izvještava meteorolog s DHMZ-a Dragoslav Dragojlović za HRT.

U Dalmaciji u početku pretežno sunčano, a od sredine dana uz umjeren razvoj oblaka te mjestimice pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 28 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne biti većinom sunčano, a poslijepodne uz više oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

I u nastavku tjedna promjenjivo

Na kopnu u četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje moguće i obilnijom. U petak još mjestimice pljuskovi, uglavnom na istoku. U subotu djelomice sunčano i većinom suho. Puhat će povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U četvrtak i petak svježije, a zatim porast temperature zraka.

Na Jadranu u četvrtak promjenjivo s kišom, mjestimice i u obliku jače izraženih pljuskova. U petak kiša uglavnom u Dalmaciji, a u subotu pretežno sunčano. Puhat će umjerena, u petak i subotu jaka i olujna bura te sjeverni vjetar.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.