2 min. čitanja

DRASTIČNA POSKUPLJENJA STRUJE Glas poduzetnika traži istu tarifu za poduzetnike i građane

DRASTIČNA POSKUPLJENJA STRUJE Glas poduzetnika traži istu tarifu za poduzetnike i građane
Foto: Pixabay

Udruga Glas poduzetnika želi da tarifa za struju bude jednaka za poduzetnike i građane, u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti ovaj enorman val poskupljenja struje

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi izraziti krajnje nezadovoljstvo s trenutačnom situacijom oko povećanja cijene struje. Ne samo što su nafta i plin poskupili, sada se mnogi poduzetnici suočavaju s enormnim računima za struju – velika većina njih je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji, što je neprihvatljivo. Visoke račune teško da će moći svi poduzetnici moći podmiriti, stoga im neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju svoje radnike, zatvaraju svoja poslovanja ili ulaze u dugove. Ovakva situacija je apsolutno nedopustiva te smatramo da se stvari moraju pod hitno mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast. Trebamo biti svjesni toga da se ne smije više sve prebacivati na poduzetnike koji ionako imaju toliko nepotrebnih nameta, doprinosa i opterećenja.

Cijena zajamčene opskrbe nakon dva mjeseca bez ugovora, do 31. ožujka iznosila je 1,3270 kn, a od 1. travnja ove godine iznosi 3,0276 kn za one koji su na priključku manjem od 20 kW, odnosno 2,5178 za one koji su u kategoriji preko 20 kW priključne snage. Ovi drugi, na žalost, plaćaju i naknadu za snagu pa im zapravo ništa ne znači ova niža cijena, osim ako nisu potrošači neke veće količine energije. Dakle nije teško odrediti koliko je to povećanje u drugom tromjesečju ove godine i koliko će to nastaviti iscrpljivati posebno one male poduzetnike. Jedan od prijedloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom! Drugu pomoć baš i ne očekujemo, na žalost, bojimo se da će mnogi poduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju i umješnosti.

Udruga Glas poduzetnika traži od Vlade da tarifa za struju bude jednaka i za poduzetnike i za građane, dosta je bilo takvog tipa diskriminacije. Tarifa za struju za poduzetnike je naime u startu čak tri puta veća. Osim toga, ovakav sustav postoji jedino u Hrvatskoj, dok u EU ne postoji nigdje te smatramo da ne postoji racionalno objašnjenje za toliku razliku u tarifi. Također, stava smo da onaj tko troši više struje da bi trebao imati jeftinije cijene. U slučaju da se ne naprave promjene, doći će do novog vala poskupljenja koji će imati utjecaja na apsolutno sve!

– Sramotno je da je u Hrvatskoj obračunska tarifa struje tri puta skuplja u odnosu na građane, takve diskriminacije je bilo dosta i ne postoji nigdje u EU, tražimo jednaku tarifu za sve kao što imaju sve druge članice EU! – izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glasa poduzetnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.