U Dalmaciji poskok ugrizao ženu pred kućnim vratima, na mjestu gdje se igraju djeca

Foto: Pixabay

U sinjskom naselju Glavice, zaseoku Dolići, 74-godišnjakinju je ispred njezine kuće ugrizao poskok, pred kućnim vratima, samo desetak minuta ranije na tom su se mjestu igrala djeca, njezin sin otkriva: ‘Ove godine vlada invazija zmija’.

Najvjerojatnije se radilo o poskoku, najotrovnijoj zmiji u Hrvatskoj, jer je samo desetak minuta poslije ugriza počelo snažno djelovanje otrova što se manifestiralo oticanjem, krivljenjem čeljusti, povraćanjem… Pozvana ekipa Hitne medicinske pomoći stigla je u rekordnom roku i ženi pružila prvu pomoć, a potom su je odvezli na liječenje u KBC Split gdje je zadržana na Zaraznom odjelu.

O cijelom događaju posvjedočio je za Slobodnu Dalmaciju sin stradale žene.

– Ugriz se dogodio na deset-petnaest metara od naše obiteljske kuće, na prostoru gdje parkiramo automobile i gdje se često igraju djeca. Mater je krenula skloniti tu ostavljenu gajbu uz koju je bio i nekakav najlon. U trenutku kad ih je krenula uzeti zmija ju je ugrizla. Odmah smo pozvali hitnu pomoć koji su je odvezli u bolnicu gdje se i sad nalazi. Dali su joj serum protiv zmijskog otrova i stanje joj je sada dobro – govori sin.

– Ona je inače pravi zmaj i ima zdrav organizam. Svega desetak-petnaest minuta prije nego je zmija ugrizla mater na tom prostoru su se igrala djeca. Nitko od nas nije iznenađen što se otrovnica našla u samom naselju, između obiteljskih kuća. Na cesti kroz selo može se vidjeti nekoliko pregaženih zmija, a posljednjih dana dok se vozi redovito nam zmije prelaze preko ceste. Kao da je ove godine posebna invazija – kaže sin stradale žene.

Ovaj slučaj, koji bi na sreću trebao imati zadovoljavajući ishod, još jedno je upozorenje građanima u ruralnim naseljima i svima koji pješače u prirodi da obrate najveću pažnju radi neželjenog susreta sa zmijama otrovnicama.