VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja

Iz INA-e su priopćili kako su, sukladno zakonskom okviru, Povjerenstvu za istragu velike nesreće na plinskoj platformi Ivana D koje je osnovalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dostavili rezultate dvije neovisne analize. Iako ekološki aktivisti mjesecima upozoravaju da je potopljena platforma tempirana bomba, iz naftne kompanije i dalje uvjeravaju kako ugroze po okoliš nema.  

Analize su provele dvije neovisne institucije – Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te vodeća međunarodna inspekcijska kuća Bureau Veritas. Obje su potvrdile ranije navode Ine kako uzrok nesreće nije u koroziji ili lošem održavanju platforme, već je uzrok rezultat sinergijskog djelovanja više čimbenika nastalih prilikom gradnje platforme, neujednačenosti mehaničkih svojstva materijala, konstrukcijske izvedbe pomoćnih elemenata pilona te njihovo zavarivanje i umor materijala, a na što INA nije mogla utjecati ili o istima mogla imati saznanja, stoji u priopćenju. 

Ističu kako je analiza Bureau Veritas pokazala da su piloti i postolje platforme ispravno dizajnirani za predviđenu svrhu i uvjete u kojima se nalazila, uzimajući u obzir važeće standarde i analizu vremenskih prilika u vrijeme dizajniranja.

Nadalje naglašavaju da je inicijalna studija opravdanosti i izvedivosti djelomične dekomisije potonule platforme, koju je INA dodatno zatražila od Instituta Ruđer Bošković, pokazala da bi potonulu platformu bilo tehnički relativno jednostavno, a znanstveno i stručno opravdano, pretvoriti u umjetni greben jer doprinosi zaštiti bioraznolikosti lokalnog područja i ugroženih vrsta.

Navode da su rezultati analize dostavljeni Povjerenstvu za istragu velike nesreće, a koje će o istima donijeti svoj zaključak i konačnu odluku koja će se objaviti sukladno zakonu.

Ističu da je Ivana D bila jedinstvena platforma u Ininom portfelju kao i da se razlikuje od svih ostalih platformi u Jadranu svojim dizajnom konstrukcije te načinom gradnje i postavljanja na morsko dno. Kažu i da su ostale platforme sigurne, da proizvodnja na njima nije ugrožena i da se nastavlja prema planovima.

INA je sistematski pristupila postupku utvrđivanja točnih uzroka pada platforme tu su, između ostalog, provedene i sveobuhvatne analize i studije neovisnih stručnjaka. Dobiveni rezultati proslijeđeni su Povjerenstvu koje vodi istragu na daljnje postupanje. Uz to, lokacija se učestalo nadzire podvodnim robotom te niti u jednom trenutku sigurnost ljudi i okoliša nije dovedena u pitanje. INA će vezano uz ovaj događaj, kao i do sada, postupati sukladno uputama svih nadležnih tijela – rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Tvrde da je INA iskoristila rezultate i zaključke neovisnih analiza za preispitivanje i unaprjeđenje postojećih internih procedura i procesa.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktivisti Greenpeacea se popeli na INA-inu platformu i pozvali Ursulu von der Leyen: “Završimo s plinom do 2035. godine!”

INA odgovorila Greenpeaceu: “Nema propuštanja plina s platforme Ivana D!”