2 min. čitanja

EKO LASTOVO Aktivnosti čišćenja podmorja koje provodi javna ustanova nisu više dostatne za sve zahtjevnije akcije

EKO LASTOVO Aktivnosti čišćenja podmorja koje provodi javna ustanova nisu više dostatne za sve zahtjevnije akcije
Foto: Facebook

Uspostava preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja Parka prirode Lastovsko otočje – EKO LASTOVO.
Predstavljanje vizualnog identiteta

Velika morska površina Parka prirode Lastovsko otočje ribolovno je područje lokalnih, profesionalnih i rekreativnih ribolovaca, a istovremeno je atraktivno za boravak sve većeg broja nautičara, izletnika i ronioca te se u zadnjih nekoliko godina doista povećao pritisak na prirodne resurse.

Posljedično povećala se i količina morskog otpada u kojem prevladava plastika u svim njenim oblicima, metal i staklo, te zaostali ribolovni alati koji se talože u podmorju i na priobalju otočja. Aktivnosti čišćenja podmorja koje provodi javna ustanova nisu više dostatne za sve zahtjevnije akcije te smo morali pristupiti sustavnom rješavanju ove problematike.

Javna ustanova “Park prirode Lastovsko otočje” podržana mjerama Europske unije kroz jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran tijekom narednih organizira provedbu aktivnosti koje direktno utječu na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje najvažnijeg razvojnog resursa ribarstvenog područja – ribljeg fonda.

Aktivnosti se direktno odnose na ekološke akcije čišćenja podmorja, nabavu potrebne opreme te izradu edukativnih, informativnih i promidžbenih materijala. Oprema i materijali služiti će za provođenje pravovremenog i učinkovitog uklanjanja morskog otpada i zaostalog ribolovnog alata, edukaciju djece osnovnoškolske i vrtićke dobi s Lastova, ali i podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja za širu zajednicu i posjetitelje. Ovime se ostvaruju preduvjeti za očuvanje biološke i stanišne raznolikosti mora te održavanje prirodnih procesa i produktivnosti ekosustava ključnih za održivi razvoj ribarstva i jačanje konkurentnosti ribarstvenog područja.

– Predstavljen je vizualni identitet projekta “Uspostava preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja Parka prirode Lastovsko otočje” (EKO LASTOVO) koji će pratiti naše aktivnosti, a bit će apliciran na edukativnim materijalima za radionice i edukacije, na promidžbenim materijalima koji će se dijeliti sudionicima edukacija, ekoloških akcija te lokalnom stanovništvu i posjetiteljima, te na materijalima za vidljivost projekta koji će se koristiti prilikom svake ekološke akcije i javnog događanja vezanog uz ovaj projekt – kažu iz Parka Lastovo.

Ovom prilikom Javna ustanova “Park prirode Lastovsko otočje” najavljuje i održavanje prvih eko akcija (8.-10. lipnja) u suradnji sa roniocima koji će iz velikih dubina vaditi zaostali ribolovni alat tzv. “ghost gear” na lokacijama od značaja za profesionalne ribare čime će se utjecati na obnovu i održivost ribljeg fonda.
Projekt EKO LASTOVO sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ulaznice za Park prirode Lastovsko otočje od ove godine jeftinije preko web shopa!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.