2 min. čitanja

TKO JE SIRENEA? Mlada glumica koja je spojila ribare i ronioce u akciji čišćenja podmorja

TKO JE SIRENEA? Mlada glumica koja je spojila ribare i ronioce u akciji čišćenja podmorja
Foto: SireNea

Svjetski dan oceana iznjedrio je niz aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti na problem onečišćenosti mora, ekosustava o kojem ovisi život na Zemlji. Zahvaljujući brojnim entuzijastima i ljubiteljima prirode svake godine organiziraju se ekološke akcije čišćenja plaža i podmorja, a među brojnim volonterima različitih profesija, našla se i jedna – sirena.

Nea Dune

naš je prvi uspješni alternativni model i glumica koja živi na relaciji Hrvatska – Los Angeles, s dugogodišnjim iskustvom humanitarnih akcija i volontiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Ove godine slavi prvih 10 godina otkako je postala sirena s jednom jedinom misijom – da postane glas svih morskih bića čiji vapaj ljudi ne čuju. 
Foto: Matko Pojatina

– Očuvanje okoliša i uklanjanje otpada već mi je 15 godina važna misija. Radila sam u 3 zemlje na raznim ekološkim projektima, najviše na Islandu, i to preko Volonterskog centra Zagreb.

 Ove godine se pak savršeno poklopila suradnja sa lokalnim snagama i uzela sam to kao znak da se može učiniti puno više i bolje za nas okoliš i vode – kaže SireNea koja je prošle godine otvorila i zasebni Instagram profil za svoju SireNea mersonu@croatiansiren, nakon što je primijetila da sadržaji o sireni i očuvanju okoliša ne kotiraju najbolje kod njezinih uobičajenih pratitelja. 

– Nažalost, odavno sam primijetila da ljude rjeđe zanima kada se ukazuje na naš planet i očuvanje istoga, a pogotovo ako se spominje smeće u bilo kojem obliku, življenje po 3R principu kojeg odavno prakticiram (reduce-reuse-recycle). Najlakše je zažmiriti kada misliš da te se nešto ne tiče direktno, ili ne vidiš odmah direktan utjecaj na svoj život. Doduše, slično ponašanje smo doživjeli i sa pandemijskom situacijom, no ja sam vječni optimist i pokušavam ne gubiti vjeru u ljude- ističe SireNea.

SireNea je početkom godine započela službenu suradnju su DPS Zagreb te WWF Adria, gdje zajedno osim čišćenja zagađenih lokaliteta, pokreću projekt za otklanjanje zaostalih ribarskih alata iz podmorja kao pravi Ghost Net Bustersi.
Foto: SireNea

– Zahvaljujući

pozivu Matka iz DPS Zagreb, u

svibnju sam zajedno sa 12 scuba ronioca provela nekoliko dana na Mljetu, gdje smo izronili 25000 litara volumena raznog otpada. Nisam mogla vjerovati koliko je dolje plastike i stakla – na nekim starijim komadima već se naselio život pa smo ih pustili, te uživali pritom u pogledu na mirni životinjsko-biljni podvodni svijet. Matko i ja smo svojom pojavom uspjeli preplašiti i drhtulju, no brzo se oporavila i nastavila odmarati – ispričala je SireNea.

Tijekom ljeta starta podvodna kampanja Ghost fishing Croatia, projekt koji će trajati 2 godine počevši od podmorja otoka Visa i Molata. Uklanjat će se ribarski otpad i kartirati lokacije zagađene zaostalim ribolovnim mrežama, tzv. mrežama duhovima. Cilj ove kampanje je ujedno povezati ribare i ronilačke klubove u misiji uklanjanja takvih mreža, vrlo opasnih za morske životinje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.