1 min. čitanja

VIDEO Eksplozija i požar u LNG postrojenju u Teksasu – Upitan izvoz plina prema Europi

VIDEO Eksplozija i požar u LNG postrojenju u Teksasu – Upitan izvoz plina prema Europi
Foto: Screenshot/Youtube

U izvoznom pogonu Freeport LNG u blizini Freeporta u Teksasu dogodio se požar zbog čega je pogon do daljnjega zatvoren za pomorski izvoz plina, priopćili su iz kompanije. Riječ je o postrojenju iz kojeg dolazi plin i za europsko tržište.

Požar je zatvorio drugo po veličini američko izvozno postrojenje za ukapljeni prirodni plin na najmanje tri tjedna. Prema riječima glasnogovornice kompanije, u incidentu nije ozlijeđen niti jedan zaposlenik niti izvođač radova. No stanovnici koje žive u blizini postrojenja tvrde da su sojetili snažan udarac i podrhtavanje tla u trenutku eksplozije. Iz kompanije nisu naveli o kojoj šteti je riječ.

Većina plina iz ovog postrojenja donedavno se izvozila na azijsko tržište. No otkako je počeo rusko-ukrajinski rat i nakon što je EU uvela sankcije na uvoz ruskih energenata, gotovo 80% plina iz Freeport LNG-a izvozi se na europsko tržište. Incident u postrojenju utjecao je i na veleprodajnu cijenu plina u SAD-u, koja je u roku nekoliko sati pala s 330 na 290 dolara za tisuću kubičnih metara plina. U Velikoj Britaniji je pak nakon ovog incidenta skočila cijena plina i to za 39%, javlja Bloomberg.

Vlasnik pogona je američki milijarder Michael S. Smith, koji tvrdi da nikad nije bila veća potražnja za američkim LNG-om nego ove godine, posebno od strane europskih kupaca koji žele zamijeniti isporuke ruskog plina, prenosi Forbes.

Smith tvrdi da će sva pažnja sada biti usmjerena na povratak elektrane u pogon te na ponovnu isporuku plina u Europu, koja bi se, kaže, sljedeće zime mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom plina zbog čega bi mogla biti prisiljena povećati korištenje ugljena, što nikako nije poželjna opcija.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.