1 min. čitanja

Panel rasprava o održivom turizmu u Hrvatskoj

Panel rasprava o održivom turizmu u Hrvatskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u utorak 14. lipnja u Hrvatskom domu u Splitu organizira panel na temu održivog turizma.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma Slavko Štefičar,  predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš te prof.dr.sc. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu komentirat će na panelu europske inicijative u području održivog turizma te će razmotriti najbolje načine na koje se investicije u sektoru mogu povezati sa zelenom i digitalnom tranzicijom, a razgovarat će se i o javnim pozivima koji se u turizmu očekuju do kraja godine.

Bit će riječi i o uspješnim primjerima ekološki osviještenih turističkih destinacija te preporukama stručnjaka u turizmu kada je riječ o zadržavanju broja gostiju bez dodatnog pritiska na resurse te povećanog zagađenja.

Europski parlament nedavno je pozvao na donošenje zajedničke europske turističke politike te akcijskog plana s učinkovitom financijskom potporom za turizam i odredišta najviše pogođena pandemijom, ali i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Parlament podupire uspostavu europskog mehanizma za upravljanje krizama za turistički sektor EU-a te smatra da su pandemija i rat u Ukrajini pokazali kako je potrebno osnovati Agenciju EU-a za turizam. U ožujku 2021. Parlament je usvojio izvješće o vlastitoj inicijativi na temu uspostave strategije EU-a za održivi turizam.

Europa je najposjećenija turistička destinacija na svijetu. Gubici radnih mjesta u sektoru turizma u Europi 2020. godine bili su zastrašujući, s brojkama koje se kreću između 14,2 i 29,5 milijuna. Turistički sektor ključan je dio gospodarstva Unije i čini 10 % njezina BDP-a. Procjenjuje se da će, zbog posljedica globalne zdravstvene krize, do 2023. godine rast turizma u Europi biti ispod razina iz 2019. godine.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.