3 min. čitanja

Pelješac sve zanimljiviji turistima, otvaranje Pelješkog mosta učinit će ga još atraktivnijim

Pelješac sve zanimljiviji turistima, otvaranje Pelješkog mosta učinit će ga još atraktivnijim
Foto: Miroslav Milic/Facebook

Pelješac već bilježi dobre turističke rezultate. Otvaranjem Pelješkog mosta, koji će drugi po veličini hrvatski poluotok približiti kopnu, skratit će se vrijeme putovanja. To će zasigurno značiti dolazak još više gostiju.

Pelješac privlači sve više gostiju iz cijelog svijeta.

– Obožavamo Orebić! Ovdje nam je veoma lijepo: vrijeme je bilo dobro, hrana ukusna, na cijelom Pelješcu. Baš uživamo, a možda se vratimo već u rujnu – kaže Mihael iz Poljske.

– Mi dolazimo već od 80-tih u Viganj, zbog surfanja, tako da smo tu zapravo kao kod kuće. Ostat ćemo oko 3 tjedna –  ističe Vladimir, Hrvat iz Njemačke.

– Putujemo cijelom hrvatskom obalom, od Zadra do Dubrovnika, u svakom mjestu ostajemo 2, 3 dana. Odlučili smo doći ovamo jer nismo poznavali ovaj dio obale – dodaje Pasqual iz Francuske.

Čini se da se turizam vratio na “staro normalno”. Brojke su u predsezoni sve su bliže onim rekordnim.

– Predsezona, za 200 posto je bolji indeks nego lani – 52 tisuće noćenja i mogu vam reći da smo ostvarili 90 posto prometa u odnosu na 2019. Sad nam najviše stranaca dolazi iz Njemačke, u predsezoni, tako da se nadamo da će se to nastaviti i u sezoni – rekao je Mladen Đeldum, direktor TZ Orebić, za HRT.

Dvije godine zaredom najbolji mali hotel u Hrvatskoj je eko hotel. Prva sezona s pelješkim mostom ostat će sigurno u dobrom sjećanju. Promjene se već vide.

– Ta promjena je već počela i prije pandemije, kada su se počele masovno kupovati kuće na Pelješcu. Svjedoci smo toga jer, kako je hotel otvoren cijelu godinu, svi ti stranci koji dolaze u zimskom periodu da bi potražili eventualno neku nekretninu, odsjedaju kod nas – kaže Sabina Mikulić, vlasnica hotela.

Promjene će se najviše osjetiti u Stonu, ondje se boje da će, dok se ne završi stonska obilaznica, postati prometno usko grlo na putu do Dubrovnika.

Prvi automobili preko Pelješkog mosta trebali bi krenuti sredinom ljeta. Nadajmo se, puni turista željnih odmora.

Pelješki most je završen, a za njegovo puštanje u promet nužan je dovršetak barem nekih pristupnih cesta.

U mjestu Zaradeže, mjestu na kojem će se za koji mjesec, automobili koji najprije prođu kroz dugi tunel Debeli Brijeg, spojiti na cestu preko Pelješca. U ovim trenucima cesta je asfaltirana, sve je spremno za postavljanje ograde, a sve bi trebalo biti završeno do 13. srpnja kada bi pristupne ceste, zajedno s Pelješkim mostom, trebale proći tehnički pregled.

Ing. Davor Perić iz Hrvatskih cesta kaže kako su na čvorištu Zaradeže radovi najaktivniji.

– Na ovome dijelu, od mosta Pelješac, na čvorištu Zaradeže, trenutačno su radovi najaktivniji. Angažirano je više od 500 ljudi i izvođač je uložio velike resurse i napore kako bi dostigao rok 13. srpnja ove godine – rekao je Perić.

Ističe kako se na pojedinim dijelovima dionice radi danonoćno.

– Na pojedinim dijelovima dionice, prije svega na najduljem tunelu na pristupnim cestama, tunelu Debeli Brijeg, radi se 24 sata dnevno. Tamo su i ekipe za završetak građevinskih radova ali i elektroinstalateri. Velika je gužva na trasi i izvođač stvarno ulaže sve napore kako bi završio na vrijeme – kaže.

– U nastavku od čvora Zaradeže, ovo nas ljeto očekuje puštanje u promet prvih 10 kilometara stonske zaobilaznice, to je oko polovica dijela projekta koji izvodi grčki izvođač, tvrtka Avax, i očekujemo i da će i taj dio, dakle tih 10 kilometara, biti spremno ovo ljeto zajedno s Pelješkim mostom i pristupnim cestama – rekao je Perić.

Ston će ovo ljeto, dok se ne završi stonska obilaznica, postati prometno usko grlo na putu do Dubrovnika.

– Promet će završavati u čvorištu Prapratno gdje će se usmjeravati u mjesto Ston i to će tako biti sve do kompletnog završetka projekta, dakle do priključenja na magistralu. Za to je ostala posljednja dionica od 8 kilometara koja uključuje dva tunela i most Ston i to očekujemo da će se završiti krajem godine – konstatirao je Perić.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.