1 min. čitanja

Sutra se otvara kulturno-povijesna staza Lukorana

Sutra se otvara kulturno-povijesna staza Lukorana
Foto: Boris Kačan

PREKO – Organiziranim usponom na najviši vrh otoka Ugljana – Šćah, sutra se službeno otvara kulturno-povijesna staza Lukoran. Riječ je o stazi koja, kažu,  povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti, a sve je na čak 5 jezika opisano i na interpretacijskim pločama duž staze.

Staza je duga oko 1,5 km te povezuje naselja Mali i Veliki Lukoran. Početak je kod Ljetnikovca De Ponte u središtu Maloga Lukorana odakle ide prema seoskoj Vrulji te dalje trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin, na čijem se vrhu može razgledati Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin s ostacima tradicionalne suhozidne arhitekture kao reprezentativni primjer krajolika suhozida.

Šćah se nalazi na 286 metara nadmorske visine s kojega se pruža spektakularan pogled – s jedne strane se vide Zadar i Velebit, a s druge strane Kornati i ostali otoci zadarskog arhipelaga.

Najviši vrh otoka Ugljana kroz povijest je imao strateški značaj, a na njemu se nalaze i ostaci građevina iz željeznog i rimskog doba.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.