3 min. čitanja

Velika studija otkriva vezu između konzumiranja ribe i rizika od raka kože

Velika studija otkriva vezu između konzumiranja ribe i rizika od raka kože
Foto: Pixabay/Ilustracija

Više od 3 milijarde ljudi diljem svijeta konzumira ribu vrlo često. Riba je omiljeni izvor proteina i zdravih masti u visoko preporučenim dijetama, poput mediteranske i nordijske.

Ali nova istraživanja sugeriraju da zapravo previše ribe može biti i loša stvar.

Velika, dugotrajna studija na gotovo 500.000 ljudi, pokazala je da ljudi koji jedu više ribe od ekvivalenta pola konzerve tune dnevno imaju 22 posto veću vjerojatnost da će oboljeti od malignog melanoma.

– Melanom je peti najčešći rak u SAD-u, a rizik od razvoja melanoma tijekom života je jedan na 38 za bijelce, jedan od 1000 za crne ljude i jedan od 167 za latinoameričke ljude – objašnjava dermatolog sa Sveučilišta Brown, Eunyoung Cho.

Važno je napomenuti da to uopće ne znači da trebamo izbjegavati jesti ribu. Ova studija pokazuje trend, a ne temeljni uzrok, što znači da znanstvenici nisu izravno dokazali da konzumiranje više ribe povećava rizik od raka kože. Također, čak i ako se pokaže da postoji izravna veza, koristi od konzumiranja ribe i dalje bi vjerojatno bile veće od potpunog izbjegavanja, piše Science Alert.

Međutim, tako jaka veza unutar velikog uzorka, koja ima smisla u širem kontekstu našeg trenutačnog okruženja, zahtijeva daljnje istraživanje.

Foto: Pixabay/Ilustracija

– Iako su rezultati dobiveni iz promatračke studije i stoga ne impliciraju uzročnost, ne mogu se zanemariti – kaže Clare Collins, dijetetičarka Sveučilišta Newcastle, koja nije bila uključena u studiju. Treba razmotriti ulogu kontaminata koji mogu biti prisutni u nekim ribama.

Dobro je poznato da se toksini u našem okolišu, uključujući i one za koje znamo da izravno uzrokuju rak, poput teških metala, nakupljaju kroz prehrambeni lanac.

Na primjer, živa koja je emitirana kroz industrijske procese kao što je sagorijevanje ugljena nalazi svoj put u naše vodene putove gdje je mikrobi razgrađuju. To onda  preuzima plankton i završava se nakupljanjem u tkivima škampa koji jedu taj plankton, zatim riba koje jedu škampe, i tako dalje, postajući koncentriraniji što se više uzdiže u lancu prehrane. To je poznato kao biomagnifikacija.

– Spekuliramo da bi se naši nalazi mogli pripisati kontaminantima u ribi, kao što su poliklorirani bifenili, dioksini, arsen i živa – kaže Cho.

– Prethodna istraživanja su otkrila da je veći unos ribe povezan s višim razinama tih kontaminanata u tijelu i identificirala su povezanost između njih i većeg rizika od raka kože – dodaje.

Znanstvenici predvođeni epidemiologom sa Sveučilišta Brown Yufei Li, koristili su podatke iz američke studije prehrane i zdravlja, od sudionika regrutiranih između 1995. i 1996. Usporedili su to s Nacionalnim indeksom smrti i državnim registrima raka i otkrili rizik od melanoma koji je bio 22 posto veći kod onih koji su jeli oko 43 grama ribe dnevno u usporedbi s onima koji su jeli srednju količinu koja je oko 3 grama dnevno.

Ova je veza bila linearna, što znači da je količina konzumirane tune povećala incidenciju raka, a bila je dosljedna u nekoliko demografskih čimbenika i čimbenika načina života nakon što su se uzeli u obzir i drugi rizici kao što su broj madeža, boja kose, povijest jakih opeklina od sunca i ponašanja povezana sa suncem.

No, unos ribe izračunat je tek na početku studije, pa se to moglo promijeniti tijekom života sudionika.

Ovi nalazi ni na koji način ne smanjuju druge dobro utvrđene uzroke raka kože.

– Ključno je da ne zbunimo ili zamaglimo poruku o prevenciji – upozorio je izvršni direktor Melanoma Institute Australia Matthew Browne u komentaru na studiju. Znanstveni dokazi su jasni – izlaganje suncu je najveći čimbenik rizika za razvoj melanoma.

No, kako se razine tih zagađivača povećavaju zahvaljujući intenziviranju korištenja zemljišta, pa čak i klimatskim promjenama jer se koncentracije žive u nekim vodotocima povećavaju s povećanjem količine oborina, ovaj potencijalni uzrok raka kože ne treba zanemariti. Li i kolege pozivaju na daljnja istraživanja.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.