Galapagoška kornjača za koju se smatralo da je izumrla prije 100 godina, pronađena je živa

Foto: Galapagos Conservancy

Ženka Galapagoške kornjače, za koju se smatralo da je izumrla prije nekih 100 godina, pronađena je na otocima Galapagosa, točnije na otoku Fernandina. Ime joj je Fernanda, i jedina je poznata živa divovska kornjača s ovog otoka

Na Galapagoskom otoku Fernandina pronađena je divovska vrsta kornjače za koju se smatra da je izumrla već jedno cijelo stoljeće.

Biolozi su pronašli kornjaču, nazvanu Fernanda, na najzapadnijem otoku arhipelaga. Ona je druga kornjača ikada otkrivena na otoku nakon što je tamo 1906. sakupljen jedan mužjak. Otok se zove Fernandina, pa je tako i kornjača po njemu dobila ime.

Fernandu su ljudi možda premjestili s obližnjeg otoka ili je pak možda doplutati u oluji. Budući da obližnji otoci ugošćuju druge divovske vrste kornjača, biolozi nisu bili sigurni kojoj vrsti pripada. Nedostajala joj je izrazita školjka u obliku sedla koju je imao stoljetni muški primjerak.

Kako bi odredili vrstu kornjače, Stephen Gaughran sa Sveučilišta Princeton i njegovi kolege usporedili su njezin DNK s drugim poznatim galapagoškim kornjačama. Koristeći uzorak krvi iz Fernande i uzorak kostiju iz muškog uzorka koji se sad nalazi u muzeju, tim je potvrdio da su njihovi geni blisko podudarni s ostalih 13 vrsta divovskih kornjača s Galapagosa, piše New Scientist.

– Istovremeno smo uspjeli pokazati vezu između Fernande i druge kornjače otoka Fernandina, kao i posebnost te dvije kornjače od vrsta koje vidimo na drugim otocima – objašnjava Gaughran.

Biolozi su pronašli prethodne dokaze izmeta kornjače na otoku, što je neke navelo da vjeruju da je vrsta opstala. Ali vulkanski otok nije naseljen ljudima i teško mu je pristupiti, što potragu za preživjelim kornjačama čini izazovnijom. Gaughran je poprilično optimističan da bi na otoku Fernandina moglo biti i drugih skrivenih preživjelih kornjača.

– Nadamo se da na otoku još uvijek postoji nekoliko ovih kornjača. Ali najvjerojatnije ih nema puno – kaže Gaughran.

Ako znanstvenici uspiju locirati mužjaka njezine vrste, kornjače s otoka Fernandina mogle bi se razmnožavati i vratiti natrag s ruba izumiranja.

Procjenjuje se da je Fernanda starija od 50 godina, ali bi mogla doživjeti oko 200, što bi biolozima dalo vremena da joj pronađu prikladnog partnera. Do tada Fernanda proživljava dane pod brigom stručnjaka u Centru za kornjače Galapagos kojim upravlja Uprava Nacionalnog parka Galapagos.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hoće li nas zadnja izumrla periska i kornjača potaknuti na razum?