2 min. čitanja

Postavljeni novi pontoni u pulskoj luci Bunarina

Postavljeni novi pontoni u pulskoj luci Bunarina
Foto: IŽ

PULA – U luci pulskoj Bunarina obilježen je dovršetak građevinskih radova na zamjeni pontona, investicija županijske Lučke uprave Pula vrijedna 4,5 milijuna kuna, a koju je sufinancirala Istarska županija s 1.350.000,00 kn. Prisutnima su se tom prigodom obratili ravnatelji Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, istarski župan Boris Miletić i pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Pule Vesna Sajić.

Ravnatelj Lučke uprave izrazio je zadovoljstvo okončanjem radova te se osvrnuo na projekt. Prema njegovim riječima, radovi su započeli u listopadu 2021. godine i trajali su do siječnja 2022. godine.

– Izvedena je potpuna rekonstrukcija dotrajalog gata ‘7’ duljine 267 metara te dijela sidrenih sustava plovila uz gat. U sklopu radova postojeći gat je srušen, stare čelične konstrukcije uklonjene te su instalirani novi armiranobetonski plutajući pontonski elementi. Kako je cijela lučica potpuno popunjena brodicama, vrlo zahtjevan dio projekta bilo je uskladiti etapno premještanje dijela vezanih brodica, uklanjanje starih konstrukcija, te sidrenje novih pontona, i to u vrlo kratkom vremenskom roku kako bi se uklonjene brodice čim prije vratile na svoja mjesta – naglasio je Dalibor Brnos.

Nakon dovršetka radova, izveden je tehnički pregled te je u svibnju 2022. godine od strane Hrvatskog registra brodova ishodovana Svjedodžba o sigurnosti plutajućih objekata. Time je osiguran privez za 130 brodica, prvenstveno lokalnog stanovništva grada Pule.

Foto: IŽ

– Ovom investicijom zaokružena je jedna cjelina, odnosno dovršena je rekonstrukcija ovog djela luka otvorene za javni promet. Svi su molovi plutajući i opremljeni strujom, vodom, internetom i video nadzorom. To predstavlja nadstandard u komunalnim lučicama, a Bunarina i građani Pule to zaslužuju – zaključio je Brnos.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je da Istarska županija kontinuirano ulaže u pet lučkih uprava čiji je osnivač, a zamjena pontona u luci Bunarina jedna je od značajnijih investicija.

– Bunarina je doista svima pri srcu, a kako smo regija na moru našim građanima potrebni su vezovi za svoje barke. Nove brodice traže i nove standarde i bolju komunalnu opremljenost. Imati vodu i struju na komunalnoj vezi nekada je bila znanstvena fantastika, dok je danas realnost. Drago mi je što na taj način unaprjeđujemo stanje u našim lučkim upravama. Ove godine iz županijskog proračuna izdvajamo 5,5 milijuna kuna za sve naše lučke uprave i vjerujem da će se ovaj kontinuitet nastaviti

Pročelnica Vesna Sajić istaknula je da se radi o velikoj, višemilijunskoj investiciji u gradu Puli.

– Veseli što će omogućiti sigurnost za privez 130 brodica od kojih većina koriste građani Pule, stoga želim zahvaliti Lučkoj upravi Pula i svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Nadam se da će se investicije na području našega grada, od strane Lučke uprave nastaviti i dalje – rekla je Sajić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.