1 min. čitanja

Je li stigao kraj divljoj apartmanizaciji Makarske? U javnu raspravu pušten novi Prostorni plan koji uvodi niz promjena

Je li stigao kraj divljoj apartmanizaciji Makarske? U javnu raspravu pušten novi Prostorni plan koji uvodi niz promjena
Foto: Pixabay

MAKARSKA – Teško se oteti dojmu da mnogi pri spomenu grada Makarske odmah pomisle na nered u prostoru, na preizgrađenost i urbanistički kaos. Zidalo se u Makarskoj godinama gdje se stiglo i gdje god se moglo pa je ovaj nekad predivan dalmatinski grad danas, nažalost, sinonim za devastiranu obalu.

U javnu raspravu pušten je prijedlog novog Prostornog plana, koji teško da može vratiti stari izgled Makarske, no u gradskoj upravi su sigurni da će njegovim izmjenama spriječiti daljnju građevinsku devastaciju Makarske. Osnovni cilj je, kažu, unapređenje i zaštita vrijednosti prostora te ograničenje preizgrađenosti i apartmanizacije.

Ono što je ključno u novom Prostornom planu Makarske jest da neće biti proširenja građevinskih zona, uvjerava gradonačelnik Zoran Paunović te kao najvažnije izmjene navodi: zabranu etažiranja za prikrivene aparthotele, smanjenje broja etaža stambenih jedinica, zaštitu građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost te povećanje zelenih površina u bilo kojoj vrsti gradnje.

Uvjerava da su izmjene Prostornog plana prvi korak ka stvaranju grada koji će biti ugodnije mjesto za život i rad. Građane poziva da dođu na javno izlaganje Prostornog plana koje će se održati 21. lipnja s početkom u 12 sati. Javna rasprava trajat će do 23. lipnja, a detaljni PP možete pronaći na službenoj internet stranici Grada Makarske.

Inače, u Makarskoj je od danas na snazi privremena zabrana građevinskih radova koja će zbog turističke sezone trajati do 30. rujna. Zabrana se odnosi na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina osim javne i društvene namjene.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.