2 min. čitanja

Kako su turizam i glad za novcem uništili javne površine koje su nekad služile za okupljanja, druženja i igru

Kako su turizam i glad za novcem uništili javne površine koje su nekad služile za okupljanja, druženja i igru
Foto: Jakša Kuzmičić

HVAR – Komercijalizacija javnih površina nešto je s čim se bori sve veći broj gradova na obali. Problematika je to koju u samo središte stavlja i izložba HVAR URB ART koju zajednički organiziraju Grad Hvar i Muzej hvarske baštine. Izložba okuplja hvarske umjetnike s ciljem promišljanja kvalitete života u gradu, ovoga puta u projektu umjetničkih intervencija u javnim urbanim prostorima.

Projektom se problematizira činjenica da je sve više urbanih javnih prostora, koji su nekad bili na korist zajednici u svrhu okupljanja, druženja, opuštanja i igre, danas komercijalizirano, namijenjeno uglavnom gospodarskim djelatnostima u službi turizma.

Izložba HVAR URB ART podijeljena je u dva dijela: od 15. lipnja umjetničke instalacije bit će postavljene na gradskim fasadama, trgovima, uličicama i šetnicama, gdje će biti izložene do polovice rujna, kada će radovi biti postavljeni u galeriji Arsenal.

Drugi dio izložbe sadržavat će i fotografije radova za vrijeme njihovog izlaganja u gradskim eksterijerima u interakciji s publikom. Time se želi pokazati kako se zajednica i turisti odnose prema okolišu i baštini te kako suvremena umjetnost općenito funkcionira u javnom prostoru koji je zamišljen i stoljećima građen da bi služio samo lokalnoj zajednici, a danas je u ljetnim mjesecima višestruko opterećen i napučen.

HVAR URB ART svojevrstan je nastavak izložbe Pozitiv-negativ koja je na poziv Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine prošle godine okupila hvarske umjetnike i prezentirala njihovo viđenje utjecaja rastuće turističke ekonomije na svakodnevni život domicilnog stanovništva. Umjetnici će ovoga ljeta svojim intervencijama u urbane javne prostore ponovno na to skrenuti pozornost.

– Cilj je pokazati kako se pod utjecajem ekonomskih promjena, odnosno mijena u razvoju turističke industrije, mijenja i izgled grada. Pitanje koje se nameće građanima Hvara i mnogih drugih turističkih gradova u svijetu jest do kud smo spremni ići i što smo sve spremni dozvoliti u svrhu zarade. Dopuštanje umjetnicima izlaganja u javnim prostorima je i simbolična gesta kojom Grad pokazuje da komercijalizacija ne mora biti primarni motiv u gospodarenju javnim dobrima, te da, ovisno o okolnostima, neki prostori ponovno mogu dobiti javnu namjenu – ističe viša kustosica Muzeja hvarske baštine Dejanira Burmas Domančić.

Izložba se otvara danas i traje do sredine rujna.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.