2 min. čitanja

Napokon pune ruke posla za turističke vodiče

Napokon pune ruke posla za turističke vodiče
Foto: Screenshot

ŠIBENIK – Povratkom organiziranih turističkih grupa u hrvatska odredišta nakon strogih epidemijskih mjera, više posla imaju i turistički vodiči. Dječje ekskurzije, skupine domaćih i stranih gostiju preplavile su šibenske ulice i trgove, a tamošnji vodiči pandemijsku su stanku popunili najbolje što su mogli – brojnim edukacijama i novim projektima.

Jedna od najvećih povijesnih gradskih jezgri u Dalmaciji ponovno budi zanimanje turista.

– Nevjerojatan je osjećaj kada prođete gradskim uličicama. Vrati vas stoljećima unatrag, predivan je ovo povijesni grad – oduševljena je turistkinja iz Kine.

A gradske ulice najbolje poznaju lokalni vodiči. I njihove zanimljivosti ponovno prenose s jednakim žarom i stranim turistima i djeci iz drugih krajeva Hrvatske.

– Desilo se to da su grupe željne izlaska, nakon 2 godine stagniranja i online nastave da se žele družiti i biti vani i biti u gradu – kaže Ivan Cukrov, turistički vodič.

– Većinom agencije traže zadnji tren, malo je onih najava nešto unaprijed čega je prije bilo puno, sad svi traže zadnji tren, ali se događa nešto, ne možemo reći da ne radimo, nije kao prije, ali se radi – naglašava vodičica Zvonimira Krvavica.

– Evo čak se i dogodi, onako par dana, ako je nešto last-minute da je malo i teže naći nekoga tko će odraditi – kaže Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik.

A odradit će šibenski vodiči svaku turu na jedinstven način. Proteklo vrijeme maksimalno su iskoristili za edukaciju, a resorno ministarstvo podržalo je njihove brojne projekte, piše HRT.

– Vidimo točno i reakciju kod naših turista, kod naših gostiju, da se vidi taj napredak i vidi se razlika u našim vođenjima, kako je to bilo prije nekoliko godina i sada nakon tih brojnih edukacija – napominje Biluš.

Pa su njihove tematske ture prava prilika za promidžbu bogate šibenske baštine.

– Mislim da mi stvarno imamo što pokazati, a naši vodiči su to jednostavno interpretirali na jedan odličan način i to je sigurno jedan vrhunski proizvod – smatra Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Kvalitetu predstavljanja svoga grada vodiči žele zadržati. No zvone na uzbunu – čim ima posla, ima i ilegalaca.

– Oni bez pardona šetaju s grupama po gradu, pogotovo koriste prilike kad su to sati neradni za inspekciju, znači nedjelja navečer, subota popodne – ističe Zvonimira Krvavica.

Nije šibenskim vodičima svejedno kakve će dojmove na turiste ostaviti njihov grada. Stoga se neprekidno educiraju, ali i upozoravaju na nelojalnu ilegalnu konkurenciju.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.